Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nije mi jasno


Autor Poruka

violeta

23.02.2006. 11:19

Pozdrav svima! Godinama svijesno zaobilazim forume i teme vezane za hepatitis c jel me užasava sve na ovu temu.Kako sam zdravstvene struke i znam ponesto toga vezano za H..(viši fizioterapeut) neke stvari mi ipak nisu jasne.Čak mi ni moja doktorica nije znala bas objasniti.Naime jos 1997, moj sada bivsi decko(sumnjive prirode) mi je priopcio da boluje od H-c(oprostite nemogu ni izgovoriti hepatitis) pa sam se i ja isla testirati i naravno bila sam anti hcv+.Od tada uredno sam isla vaditi krv svakih 3-4mj. i nikada pa evo sve do danas moje jetrene probe alt,ggt-i sva ostala jetrena cuda su ne samo bila uredna nego odlicna.Na doktoricin nagovor prosli sam mjesec uradila (tek sad nakon 10g.) psr-rna i stigao mi je nalaz iz Zagreba PSR-RNA-nije utvrdjen odnosno negativan. Sretna sam i presretna nemogu opisati koliko ali nije mi jasno kako moji markeri kazu da sam anti hcv-pozitivna,a psr rna-negativna.
STO JE TO SADA-JESAM LI JA POZITIVNA ILI NEGATIVNA???

Nikka

23.02.2006. 17:40

Nekad (davno) bila si pozitivna, a sada si negativna.
Tvoje tijelo samo je pobijedilo virus hepatitisa C, a antitijela su ti ostala za uspomenu blunk

Čestitam!

violeta

24.02.2006. 11:36

Draga Nikka,puno ti hvala!
Prosto nemogu da vjerujem da sam ja jedina (čitajaući forum) pobjedila vraga sama od sebe,u mislima sam sa svima koji se bore.Iako nisam podlegla simptomima i bolesti kao da i jesam, jel živjeti deset godina u spoznaji da nosim u sebi tempiranu bombu je prestrasno,a da pritom nikom nesmijes reci,čak mi ni roditelji nisu znali.
Puno ti hvala sto si mi se odmah javila-kad vec nemam podrsku ni od moje doktorice.
Imam jos nekoliko pitanja pa bi ti bila zahvalna ako znas da mi odgovoris.
1. Da li postoji mogučnost da se ta moja anti tjela(anti hcv+) "probude" odnosno da se zbog te pozitivnosti nekada u životu razbolim?
2.Koliko je metoda psr rna točna (da li postoji mogučnost pogreške)?
Naime ja još uvijek brijem da to nije istina. Umrijet ću u išćekivanju godine dana da ponovim testove-liječnica mi je rekla da psr rna ponovim za godinu dana.
Veliki pozdrav tebi i svima ostalima iz Vukovara.

doc. dr. sc. Ivica Pavić

24.02.2006. 12:34

Infekcija hepatitisom C može završiti eliminacijom virusa, tj. spontanim izlječenjem, ili razvojem kronične infekcije. U oba slučaja prisutna su antitijela kao potvrda "susreta" virusa i imunološke obrane domaćina (inficiranog čovjeka). Radi li se o kroničnom hepatitisu ili ne, neophodan je PCR test. Ukoliko je HCV RNA PCR negativan i nakon 6 mjeseci od otkrivanja protutijela možemo smatrati da se nije razvila kronična infekcija.
PCR je vrlo, vrlo osjetljiva metoda, no dobro Vam je savjetovano da test ponovite, mada se već sada čini da ćete pripadati onom sretnijem krugu inficiranih (20-ak posto) koji ne razviju kronični hepatitis C.
Preporučam Vam da pročitate detaljniji prikaz o ovoj infekciji koji možete pronaći na ovoj stranici.
Pozdrav.