Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


genotip 1 se opet vraca


Autor Poruka

maja

24.02.2006. 12:08

Svakim danom saznajem sve vise negativnih vijesti, naime, vecina mojih prijatelja, pacijenata koji su se lijecili od HCV genotip 1a ili 1b a poceli su sa terapijom prije mene na 6 mjeseci ili godinu dana sada saznaju da se virus opet vratio nakon 6 mjeseci po zavrsetku terapije. Uzasnuta sam, nisu bas svi opet pozitivni ali vecina njih koji su radili obavezni test po zavrsetku terapije bili su negativni i sad nakon 6 mjeseci opet im se virus vratio i svi su genotip 1. Ili je to slucajnost ili je prokleti virus toliko jak da ga vise ni pegasys ne moze ubiti, mislim da li je moguce da je mutirao u neki jaci oblik? Ova terapija je jos uvijek nedovoljno istrazena i novijeg je datuma jos je u nekom eksperimentalnom vremenu, ali sam se iskreno nadala da je istina ono sa 80% izljecivosti, ali sve vise statistika se koliko vidim na internetu kaci na 50% u zadnje vrijeme, samo se nadam da nece doci do podatka na 30%. A mozda je ovo samo takvo vrijeme naletjelo i svi drugi ce biti 100% izlijeceni, mozda, pozdrav svima i nadam se da vas nisam puno uzrujala, ipak ovo je sve mozda slucajnost...???

doc. dr. sc. Ivica Pavić

24.02.2006. 12:44

Da bi se dobile relevantne statistike treba biti i odgovarajući uzorak. Siguran sam da relaps infekcije u poznanika odjekne, no to nije dovoljno da bi se redefinirale prognoze uspješnosti liječenja o kojima se pisalo na ovim stranicama. (Ne)Uspjehu terapije doprinose, ne samo lijekovi i redovitost u njihovom uzimanju, već i navike, o čemu smo također pisali. Govorili smo i pisali o razlikama u genotipovima te razlikama u liječenju i prognozi uspjeha terapije pojedinih tipova.
Dakle, terapija o kojoj govorimo predstavlja "zlatni standard" u liječenju kroničnog hepatitisa C koji je sve više izlječiva bolest. To treba veseliti, a ne nas ponukati da budemo malodušni.
Mislim da nitko tko se liječi PEG-IFN i ribavirinom ne treba biti "uzrujan" već, pače, sretan da se liječi na najbolji mogući način. Uz trud i doprinos svakog koji je na terapiji, uspješnost liječenja je to veća.
Think positive!
Pozdrav.

Gigi

24.02.2006. 15:45

Pozdrav svima, evo prije neki tjedan kada sam se također uključio u jedan razgovor na ovom forumu koji redovito pratim i imam zaista jedno pozitivno mišljenje o istom, naveo sam kako sam i ja jedan od onih koji su lijećeni pegy 185 + ribavirin 1200 u periodu od 11 mjeseci kada sam morao prekinuti radi leukocita i neutrofila koji su konstantno bili jako niski. Imao sam također genotip 1a i nakon 6 mjeseci terapije prvi nalaz bio mi je negativan. Drugi put nalaze sam radio po završetku terapije i također sam bio negativan iako su mi AST i ALT počeli lagano rasti, a tijekom terapije bili su u granicama normale. Neki dan radio sam ponovno nalaze KKS i sada su mi AST i ALT jako porasli, 100 i 200. Želio sam zamoliti Vas dr. Pavić da mi pojasnite da li je taj rast samo posljedica prestanka uzimanja terapije, ili je on isključivo vezan uz ponovno aktiviranje virusa, takozvani relaps. S obzirom na to da mi je slijedeća kontrola HCV-RNA kvantitativno za 4 mjeseca moram priznati da sam lagano zabrinut za krajnji ishod terapije, iako sam već unaprijed upoznat s problematikom lijećenja, posebno u odnosu na genotip koji je bio, što naravno ne znači da sam bio pesimista, dapače, rekli bi Vi, bio sam think positive tip, ali... Znate kako je, mladi smo, tu je obitelj, djeca, nije čudno da smo puni pitanja, posebno kada se radi o ovako osjetljivim temama.

Puno Vam hvala unaprijed i pozdrav svima koji se trude da ovaj koristan i dobar forum funkcionira jer to nam je svima uistinu potrebno.