Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pretrage


Autor Poruka

08.10.2006. 00:15

Postovani,

Zanima me gdje se moze obaviti PCR, odredjivanje genotipa, kvalitativna i kvantitativna analiza itd.
Sto treba pisati na uputnici, mogu li pacijenti iz drugih gradova obaviti pretrage u Zagrebu (i gdje)? Moze li se te pretrage obaviti u Osijeku, Splitu ili Rijeci? Da li se dugo ceka na pretrage, a zatim na nalaze i sl.

Hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

08.10.2006. 11:00

Poštovani,
pretrage možete napraviti u Zagrebu s uputnicom liječnika primarne zdravstvene zaštite. Pretrage rade u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević ili u Zavodu za transfuzijsku medicinu. Više Vam informacija mogu ponuditi za prvu adresu jer mi je bliža i moji je pacijenti više koriste. Potrebno je u njihov laboratorij za molekularnu dijagnostiku (pomoći će Vam na ulazu u traženju labosa) doći ujutro, do recimo 9 sati, izvaditi krv i pričekati nalaz koji poštom stiže na Vašu ili adresu Vašega liječnika (ovisno o dogovoru). Nalaz se čeka različito dugo, a ovisi o raspoloživosti reagensa te broju pacijenata koji trebaju pretragu (u pravilu nekoliko tjedana).
Na uputnicu treba napisati upravo ovo što ste naveli: kvalitativni i/ili kvantitativni HCV RNA PCR i/ili genotipizacija HCV. Liječnik-specijalist koji Vas vodi kroz ovu bolest točno će u svom nalazu napisati traženu pretragu koju je onda potrebno napisati na uputnicu (to naravno radi Vaš liječnik primarnog kontakta).
Pored Zagreba, ove pretrage je više godina radila i riječka bolnica u Klinici za infektologiju. Čini se da će se, nakon pauze od par godina, ove pretrage kroz koji mjesec ponovo moći raditi i na toj adresi.
Nadam se da su to informacije koje ste trebali.
Pozdrav.