Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bodybilding


Autor Poruka

hipp

09.10.2006. 21:31

18 mj. poslje terapije pegasys i riba. sam NEGATIVAN ( ast 24 i alt 19 normalne vrijednosti ).
Nakon sto sam poceo bodybilding i poceo uzimati whey protein 25 g porasli su mi ast koji je bio 45 i alt koji je bio 50, mjesec dana nakon započinjanja s bodybildingom. Vrlo uskoro spustili su se na 34 i 23 pa potom opet nakon dvadesetak dana na 39 i 31.
Zanima me jesu li u kakvoj vezi taj bodybilding i rezultati nalaza i ako jesu kako se to očituje te može li UTJECATI NA SVR? Naime znamo da se osobama vratio virus i nakon dvije do pet godina od izlječenja.
Također me zanima koje su referentne vrijednosti ast i alt jer imam različite podatke pa me to zbunjuje
Najljepša hvala na odgovorima.

Prof. dr. sc. Ivica Pavić, dr. med.

16.10.2006. 21:30

Vrijednosti transaminaza (AST i ALT) se mogu razlikovati od laboratorija do laboratorija. U našemu laboratoriju normala je do 30 za AST i do 36 za ALT. Do porasta vrijednosti transaminaza može doći u mnogim stanjima (toksična oštećenja jetre lijekovima, kemikalijama i sl; tijekom virusnih bolesti i drugih infekcija itd). Nisam pronašao povezanost preparata kojeg uzimate s porastom transaminaza, no možda ste kroz to vrijeme koristili i nekakve medikamente ili bili bolesni. Bitno je da su vrijednosti sada uredne, a ako govorimo o SVR onda je potrebno raditi kvalitativni HCV RNA PCR koji treba biti negativan.
Ukoliko slijedite upute Vašeg liječnika i nakon uspješnog završetka liječenja (više smo puta na ovim stranicama govorili o pozitivnom "stilu života" inficiranih virusom hepatitisa C), za nadati se da će SVR biti trajan.
Pozdrav.