Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Za doc. dr. sc. Ivica Pavić


Autor Poruka

Nikka

22.05.2005. 23:13

Podižem ovu poruku da ju docent lakše uoči.


Autor: angel ()
Datum: 18.05.05 23:48

Poštovani doc.Pavić,
imam nekoliko pitanja za vas.
Kao što sam već pisala moj muž je na terapiji Pegasys+Ribavirin.
Zbog pada leukocita doktorica je prepolovila dozu Pegasysa na 90mcg.
Problem je u tome što dr. nakon injiciranja Pegasysa spremi preostalih 90mcg, umatajući ga u sterilnu gazu, u frižider do sledećeg petka kada mu ponovno da tih 90 mcg, s novom iglom.
Zanima me da li je takav postupak u redu?
Može li se na taj način reinficirati?
Očito je da ova druga injekcija nije sterilna.

U svom postu naveli ste da postoje preparati za podizanje neutrofila,broj neutrofila kod mog muža približio se kritičnoj granici pa me zanima kakvi su to preparati.
Jeste li mislili na Neupogen?
Ako jeste, molim vas da nam kažete (makar okvirno) koliko dugo i u kojoj količini bi trebalo koristiti Neupogen da bi se dobio optimalan rezultat.
Znamo da je skup pa nas zanima možemo li si ga priuštiti jer su veliki izgledi da će ga moj muž trebati.

Unaprijed hvala.

doc. dr. sc. Ivica Pavić

27.05.2005. 13:15

Cijenjena,

kod opetovanog korištenja iste igle sigurno su moguće i poneke komplikacije i to se u pravilu izbjegava (nitko ne koristi ponovno pribor namjenjen za jednokratnu upotrebu, već se on baca). U slučaju koji spominjete, vrijednost lijeka koji u šprici ostaje je vrlo velika i to je razlog zašto Vaša liječnica nastoji preparat sačuvati za sljedeće davanje. Siguran sam da je ona svjesna rizika i da ga nastoji svesti na najmanju moguću mjeru.
Filgrastim (Neupogen) je aktivna supstanca tj. hematopoetski faktor rasta koji se može davati kod neutropenije, dakle sniženog broja neutrofila. Daje se ovisno u kojoj ga situaciji primjenjujemo, no liječenje se može započeti s 0,5 mikrograma/kg/dan pod kožu u jednoj injekciji ili u venu u infuziji. Injekcije se daju svakodnevno, a dužina trajanja davanja (i doza) prilagođava se porastu broja leukocita koji se redovito kontroliraju. Koliko dugo traje ovo liječenje nije moguće jednoznačno odrediti, no nakon 1-2 tjedana učinak bi se trebao vidjeti. No, ponavljam, ovo je posve individualno. Liječenje filgrastimom ne može provoditi bolesnik sam, već jedino pod liječničkim nadzorom.

angel

28.05.2005. 23:39

Puno vam hvala doc.Pavić na vašem odgovoru.

Posljednjih dana stanje s leukocitima se popravilo, na zadnjem nalazu su leukociti bili 2.7 a granulociti 1.03
pa se nadamo da nam Neupogen neće ni trebati.

Naša doktorica je odlučila malo povećati dozu Pegazysa koja sada iznosi 3/4 ampule od 180mcg i obećala nam je da više neće biti ,,polovica iz frižidera".

Još jednom hvala na vašem odgovoru,
Angel

doc. dr. sc. Ivica Pavić

31.05.2005. 13:37

Tri četvrtine doze od 180 mcg je upravo 135 mcg, koliko ima u drugoj odobrenoj šprici Pegasysa pa neće biti potrebno ništa gubiti.
Drago mi je da se broj leukocita povećava. Vrlo je bitno uspjeti provesti terapiju do kraja.
Nadajući se uspješnom dovršavanju liječenja, šaljem Vam pozdrave.

angel

10.06.2005. 20:26

Cijenjeni doc.Pavić,
imam još jedno pitanje za vas.
Moj muž i ja još uvijek nismo ostvarili svoj san o roditeljstvu.
Zanima me koliko dugo nakon prestanka uzimanja terapije Pegasys+Ribavirin moramo čekati da bi počeli raditi na ostvarenju svog sna.

Hvala vam na svim informacijama koje ste nam do sada dali, puno ste nam pomogli.
Lijep pozdrav!

doc. dr. sc. Ivica Pavić

13.06.2005. 18:34

Cijenjena,

kod upotrebe interferona i ribavirina preporuča se korištenje kontraceptiva radi sprječavanja začeća budući da ovi preparati mogu ispoljiti negativni učinak na plod. Većina rezultata dobivena je na životinjskim modelima; malo ima podataka dobivenih izravno u ljudi, no ovi podaci potiču na oprez.
Ukoliko je muškarac na ribavirinu (a to je kod vas slučaj) ne preporuča se začeće dok ne prođe barem 7 mjeseci od prestanka uzimanja ribavirina. Kroz to vrijeme (liječenja i 7 mjeseci iza, preporučaju se kontracepcijska sredstva i nikako se ne preporuča trudnoća!).
Za pegilirani interferon ne postoje dostatni podaci dobiveni na ljudima, no preporuke ne nadilaze one za ribavirin pa zaključno mogu reći da je 7 mjeseci onaj minimalni rok iza prekida liječenja kombiniranom terapijom kada trudnoća ne bi trebala biti ugrožena ovim supstancama.
Želim vam puno terapijskog uspjeha i potom zdravu trudnoću.
Pozdrav.

igor

25.09.2005. 20:19

Poštovani dr. Pavić,

ja sam također već 6 mjeseci na terapiji pagasysom i ribavirinom i u zadnjih 2 mjeseca imam velikih problema sa padom neutrofilnih granulocita, pa sam stoga već 4 puta primio neupogen 30. Ono što mene zanima je da li se neupogen može uzimati i češće od jedanput u dva tjedna i koliko dugo se on uopće može koristiti s obzirom na to da kad ga uzmem neutrofili mi se dignu na 4.0, a već nakon 2 tjedna padnu na 0.8, te koliko je to sve skupa dobro ili loše za mene s obzirom na tako velike oscilacije?

Hvala i lijep pozdrav.

Nikka

27.09.2005. 20:10

Igore, mozes li reci u kojoj bolnici primas terapiju?

igor

29.09.2005. 11:39

Terapiju primam u Zagrebu, međutim ako te zanima vezano za neupogen, ja ga kupujem sam po potrebi, onda kada mi neutrofili padnu ispod 0.8.

Lijep pozdrav