Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


početak


Autor Poruka

iskra

07.09.2005. 17:38

Prekosutra, u petak, dobit ću prvu injekciju interferona, dakle počinjem terapiju za liječenje hepatitisa c, kojega imam 17 godina. Genotip mi je 1 b. Danas sam na internetu pronašla ove stranice, jer sam do sada uglavnom zabijala "glavu u pijesak" i nisam željela previše čitati o tome.

Moje transaminaze su svih ovih godina niske. Nova biopsija prije tri godine nije pokazala cirozu.

Meni je 36 godina i ne mogu dovoljno iskazati koliko se bojim nuspojava terapije. Moj je doktor kazao da se više trebam bojati hepatitisa, te da na terapiju moram gledati pozitivno, što je svakako točno, no to ne znači da mogu "izbrisati" strah. On je, naime, u prvom redu vezan za psihičko stanje; ne bojim se toliko bolova u mišićima i sličnih simptoma o kojima čitam, već me strah zbog mojih psihičkih tegoba. Godinama bolujem od napada panike i depresije, pa se jako bojim koliko će ova terapija na to utjecati.

Hvala na svakoj riječi potpore.

mirko

08.09.2005. 11:32

samo hrabro i ja sam imao slicnih psihickih problema ali nista posebno ih interferon nije pojacao najveci problemi su u pocetku kada imas simptome nalik jacoj gripi ali uz lupocet i to prodje i kasnije nakon par inekcija pocinjes dolaziti u normalu i kasnije su te nuspojave skoro pa neprimjetne. Tako da te uopce ne treba biti frka.
P.S koliko su ti niske transaminaze?

iskra

08.09.2005. 15:11

Hvala, Mirko, obradovao me tvoj mail. Transaminaze su mi godinama u granicama normale, a ako nekad i prijeđu tu crtu, budu maksimalno 50. No moj infektolog kaže da je to manje bitno od stadija fibroze u jetri, a koja se utvrđuje biopsijom. Stadiji se numeriraju od 1 do 6, a moj je, na biopsiji prije nekoliko godina, bio 3.

Sutra krećem. Bojim se, jer živim sama sa djetetom.

p.s. kad sam tek obolila, prije otprilike 17 godina (tada se nije ni znalo da je to "c", već je označen kao tip II b), moje su transaminaze bile vrlo visoke - 270 i 560. Tada sam 20 mjeseci bila na terapiji Pronizonom, i kad je terapija počela transaminaze su pale.

josip

08.09.2005. 16:02

ja sam zavsio terapiju prije 24 tjedana za genotip 1a 48 tjedana peg.+ ribavirin trenutno negativan
kao sto ti je rekao mirko simptomi su nalik gripi nista strasno
ja bih ti preporucio da se mažeš ( odamah) sa hidratnim uljima ili mljeko za tijelo jer ribavirin jako isusuje kozu i da pijes puno vode
doktor ti moze prepisati neki antidepresiv xanax ili zoloft sto nije rijetko
da trebam ponoviti terapiju bih bez puno razmisljanja
meni je puno pomogao ovaj forum http://www.medhelp.org/

iskra

08.09.2005. 22:21

Hvala Mirku i Josipu, svaki mi je savjet dragocjen, a najviše od svega spoznaja da sa nekim o tome mogu pričati. U ovih 17 godina to jednostavno nitko nije saznao, osim mojih roditelja i oca moga djeteta (koje je negativno). Jednostavno, kad se to dogodilo bila sam student, izbivala sam iz mog grada, tako da tada nikome nisam rekla jer se za "c" nije ni znalo, a kad se '90. godine otkrio c hepatitis, nisam željela to bez potrebe obznaniti. Danas mislim da je to dobro, jer nikada ne bih dobila posao koji imam. No i šutnja ima svoju cijenu, u prvom redu psihičku.


Mirko, kako je prošla tvoja terapija i koji je genotip?


Hvala još jednom

mirko

08.09.2005. 23:16

Puno srece i nista ne moras strahovati. Javi se na forumu da vidimo kako ti ide, a usput mozes posjetiti hepac.blog gdje ce ti nasa kolegica s foruma puno toga pojasniti.

mirko

09.09.2005. 09:30

Nisam vidio tvoj post i pitanje. Moj genotip je 4 , imam hcv od 1992, prvi put sam poceo lijecenje 2002 sa pegasysom i nakon pocetnog odgovora doslo je relapsa, tako da sam sada ponovo na pegasysu. Inace stadij fibroze mi je isti kao i tvoj.

iskra

09.09.2005. 09:57

Još jednom hvala na podršci. "Živnem" kad vidim da je stigao koji mail.
Sada se idem spremiti, a prvu terapiju ću dobiti u 14 sati. Jutros sam prestrašena. Javit ću se i hvala

Nikka

09.09.2005. 10:05

Vidim da su ti Mirko i Josip već puno toga rekli, nadam se da su ti ulili i malo hrabrosti.
Što se tice tvojih psihickih tegoba, ako osjecas da se stanje pogorsava, svakako pricaj sa svojim hepatologom ili gastroenterologom koji ce te pratiti kroz terapiju, pa ako bude potrebe preporucit ce ti neke lijekove ili razgovor sa psihologom/psihijatrom.
Nemoj se ustrucavat podijeliti svoje strahove ili nedoumice sa nama, svi smo to prosli ili prolazimo i nastojat cemo ti pomoci koliko mozemo.
Danas je petak, pa sam ti dosla pozeljeti puno srece u tvojoj borbi i sto manje nuspojava, a tvoj doktor ti je dao najbolji moguci savjet - samo pozitivno! Imas veliki cilj ispred sebe i hrabro kreni prema njemu.
Sretno!

iskra

09.09.2005. 20:16

Injekciju interferona sam primila u 14 sati, a dvije tablete ribavirina popila u 18 sati. Od tada, pa sve do sada - ništa! Niti imam temperaturu, niti bilo kakvu bol, niti išta što bi se razlikovalo od nekog drugog dana.

Potpuno sam zbunjena. Da li je moguće da se ne osjeti apsolutno ništa?! Uz to, medicinska sestra je petljala danas s onom injekcijom i čak u jednom trenu nije bila sigurna da li je sadržaj ušao u moje tijelo. Onda je rekla da je "valjda sve ok". A čitam na tabletama ribavirina, koje pijem po dvije svakih 8 sati, da se NE SMIJE UZIMATI KAO SAMOSTALAN LIJEK, dakle samo u kombinaciji s interferonom. Pa je li taj interferon uopće meni uštrcan?!

Da li je itko doživio da nema APSOLUTNO NIKAKVE SIMPTOME nakon prvog uzimanja interferona i ribavirina?

Nikka

09.09.2005. 21:29

Ja nisam imala apsolutno nikakve simptome nakon prve inekcije, a znam još ljudi koji nisu imali. Nije to ništa čudno.

Ipak mi nije jasno kako je mogla spetljati inekciju, inekcija je stvarno jednostavna, pogotovo što je medicinska sestra u pitanju.
Sumnjam da je mogla išta krivo napraviti, nije sadržaj imao gdje završiti nego u tvom tijelu, osim ako joj nije iscurilo.
Kako to da piješ samo po dvije tablete Ribavirina?

mirko

09.09.2005. 21:33

Jos bolje nisi imala prvi udarac koji je po meni najgori, i meni su se prvi put simptomi pojavili tek za dva dana (samo bolovi u misicima) ali sada na drugoj terapiji par sati nakon inekcije uzas!!! Amerikanci koriste termin ''udar kamiona'' meni se bas to desilo i nakon lupoceta je malo popustilo, trajalo je oko dva tjedna ali u silaznoj putanji. nakon toga kao da nista ne primam.

josip

09.09.2005. 22:15

ja sam prvi dan putovao autobosom 4 sata do bolnice i morao provest pola dana u Rijeci do sljedece veze za autobusa za doma apsolutno nisam osjetio nista i jos sam uzivao u setnji rijekom
ja sam pio ribavirin ujutro poslje dorucka tri tablete i navecer tri tablete poslje vecere jer se bolje apsorbira ribavirin se preporuca poslje jela i to dva puta na dan
ribavirin djeluje na hepatits c samo uz interferon odnosno sam ribavirin bez interferona nema nikakvih djelovanja na hep c
imas na internetu kratki isjecak kako se daje injekcije pegasysa
ako hoces mogu ti poslat na e-mail ili strnicu gdje ces downlodat

iskra

10.09.2005. 11:21

Sinoć sam zvala doktora. Rekao je da je nemoguće da interferon nije uštrcan i da pijem dalje ribavirin normalno, te da u petak dođem na drugu injekciju. Ribavirina uzimam 3 puta po dvije tablete, ukupno 1.200 mg na dan. Rekao je da mogu biti sretna da nemam nikakvih simptoma od injekcije, ali da pričekam sa veseljem jer će ribavirin svoje tek pokazati.

Hvala na podršci, bit će valjda dobro

iskra

10.09.2005. 15:19

Kad sam pisala posljednju poruku, na ekranu nije bio ni jedan od tri vaša maila; ne znam zašto jer vidim da ste svi troje još sinoć pisali. Htjela sam vam sada samo zahvaliti što ste na ovaj način sa mnom, zaista mi je puno lakše.

Kakve su vama bile nuspojave ribavirina? I o tome čitam svašta. Ja se i danas osjećam dobro, temperaturu nemam, samo sam umorna.

puno vas pozdravljam

josip

10.09.2005. 18:24

za mene je ribavirin imao najvse nuspojava to se odnosi na umor ,
koji izaziva slabokrvnost (niski hemoglobin) , dobio sam psoriazu zbog susenja koze koja je poslje terpiije posve nestala bez traga zato ti preporucam mljeko za tijelo jer ribavirin jako isušuj kozu
moj ti je savjet da pripazis na hemoglobin (pitaj doktora za vitamine npr: b-complex) da ti ga ne smanjuju na pocetku terapije jer ima veliku ulogu na EVR raniji viroloski odgovor to jest na SVR
koliko ja znam ribavirin se uzima dva puta na dan i to pise u upustvima u kutiji pegasysa
"poslje kise dolazi sunce" ja se sada mnogo bolje osjecam nego cak i prije terapije i ne moram se toliko bojati da prenesem na zenu ili dijete

angel

11.09.2005. 22:15

Drago mi je da je prva injekcija prošla bezbolno, možda ti tako bude i nadalje.
Moj muz je na istoj terapiji već 27 tjedana i nema nikakve bolove ni temperature ( imao je samo 2 puta temperaturu ali to povezujemo s uroinfektom). Od prve injekcije dobro se osjeća.
Njemu problem predstavljaju niski leukociti i zadnjih par dana koža mu se jako suši iako pije i po 5 litara tekućine dnevno.
Dakle samo pij puno tekućine i guraj dalje.
Sretno

iskra

11.09.2005. 23:14

Thanks, angel happy

Sve ove poruke su me zaista ohrabrile

mirko

14.09.2005. 17:20

Jos jednom tko bi zelio znati vise o hepatitisu i ucestvovati u raspravama neka posjeti ovaj novi forum: http://hepac05.7.forumer.com/index.php

iskra

07.10.2005. 11:56

Idem na petu injekciju interferona. Tek prošla i pretprošla bile su teške. Temperatura preko 39 i sve ostalo.... Prve dvije prošle su dobro.

Počele su i ostale nuspojave. Od ribavirina, valjda. Depresija, valjda. Samo plačem.

Iskra