Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


za doc.dr.sc.Ivica Pavić


Autor Poruka

josip

10.09.2005. 18:28

molim vas da li nesto znate o ovom preparatu mykoprotect http://www.zdravljeizgljiva.hr/hrv/prep6.php3 i da li se
kod nas moze napraviti fibrotest ili kupiti ?

doc. dr. sc. Ivica Pavić

23.09.2005. 14:14

U preparatu koji spominjete nalazi se nekoliko djelotvornih supstancija, među njima i lentinan. Lentinan supstanca iz Shitake gljiva-koje se rado upotrebljavaju u prehrani u Kini i Japanu-koristi se, čini se uspješno, na Dalekom Istoku kao dodatak kemoterapiji u liječenju karcinoma u probavnom sustavu (kolorektalni i želučani). Kao i ostali polisaharidni lijekovi, lentinan ispoljava imunostimulacijsko djelovanje. Postoje i radovi koji pokazuju stanoviti pozitivan učinak ove supstance na imunološki odgovor kod HIV inficiranih osoba, koji su dobivali ovaj preparat zajedno s protuvirusnim lijekovima.
Nažalost, ne postoje dovoljno studija na većem broju ispitanika koje bi jasnije pokazale učinkovitost ovih preparata na tijek kroničnog hepatitisa C (kao niti u drugih infekcija). Spominju se sporadični povoljni učinci, no tek se očekuju dobro definirane studije koje bi trebale valorizirati eventualnu korisnost ovog preparata. Dosadašnja upotreba na drugim infekcijama pokazala je stanovite povoljne učinke, no uvijek uz neku drugu djelotvornu supstancu. Naravno, pokazale su se i stanovite toksičnosti ovog preparata (mislim samo na lentinan), uglavnom vezane uz prebrzo intravensko davanje (hepatotoksičnost!).
Boriti se protiv infekcija možemo na način da djelujemo na sam uzročnik (npr. virus) lijekovima ili pojačavajući imunološki odgovor koji bi onda bio uspješniji u borbi protiv uzročnika. Naravno da je rezultat najbolji ukoliko se „snage udruže“. Puno veći značaj se daje razvijanju lijekova koji „ubijaju“ mikroorganizme, a daleko manje imunostimulacijskom segmentu „borbe“. No, ipak sve je više onih koji ukazuju i na potrebu snaženja imunološkog odgovora pa se treba nadati i konkretnijim nalazima i ev. preporukama za ovaj vid (komplementarni) u liječenju infekcija.
Po meni dostupnim informacijama, fibrotest se još uvijek ne može nabaviti u RH.