Hepatitis C


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 87 | Broj poruka: 388

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Za doc. dr. sc. Ivicu Pavića


Autor Poruka

Ana

28.04.2006. 15:15

Postovani!

Ovo mi je prvi put da vam upucujem poruku i nadam se vasem skorom odgovoru.
Imam 23 godine i prije 6 mj zbog sumnje napravljeni su testovi za hepatitis C koji su bili pozitivni medutim nije se mogao utvrditi genotip, te su mi rekli da je doslo do spontanog ozdravljenja! Nedavno sam ponovila nalaze, samo sto ovog puta utvrdili su genotip 4. Trenutno sam u fazi cekanja da mi odobre terapiju. Trenutni nalazi ALT 500, AST 329, GGT 94, Fe 40.
Malo toga na ovom forumu pise o ovom genotipu pa vas molim da mi odgovorite po cemu je on drukciji od ceso spominjanih 1a ili 1b i zasto su moje vrijednosti alt, ast tako velike.
Napravila sam i biopsiju jetre pa vas molim iskreno misljenje o nalazu :pise da se radi o stadiju 2, ukupni numericki score 12 i spominje se fibroza 3. Unaprijed hvala!

prof. dr. sc. Ivica Pavić

28.04.2006. 21:46

Poštovana,

genotipovi 1 i 4 smatraju se genotipovima težim za liječenje od genotipova 2 i 3 pa njihovo liječenje traje 12 mjeseci pegiliranim interferonom i ribavirinom. Budući da je ovaj genotip kod nas prilično rijedak, no uz sve veću pojavnost, on se manje spominjao, no terapijski mu je pristup kao i u genotipa 1.
Pored transaminaza treba određivati i tzv funkcijske testove, primarno protrombinsko vrijeme i proteinogram.
Vaš nalaz biopsije jetre govori o razvijenom kroničnom hepatitisu. Pretpostavljam da ste već (ili ćete to skoro biti) u postupku odobravanja terapije pegiliranim interferonom i ribavirinom.

Pozdrav.

Ana

29.04.2006. 12:27

Poštovani,

Hvala na odgovoru, još uvijek nisam u postupku odobravanja terapije ali se nadam uskoro. Koliko mi je poznato u najboljem slučaju to će biti za 3 mj a do tada vas molim za savjet. Moj život do sada je bio prilično aktivan sto se tiče sporta međutim savjetovali su mi smanjiti napore na minimum. Dali mi možete reći koliko fizički napor utječe na jetru? I što bi to bio minimum?
Imam još mnogo pitanja ali jedno od meni najvažnijih je dali ću moći imati normalnu obitelj odnosno zdravo dijete bez obzira na ishod terapije? Dali je bolje imati dijete prije ili pricekati rezultat terapije? U vezi sam godinu dana i neznam kako živjeti normalno a ne stvarati opasnost za svoje najbliže!
Hvala još jednom!

Srdačan pozdrav

prof. dr. sc. Ivica Pavić

30.04.2006. 23:09

Poštovana,
mislim da sport ne otežava, već pomaže. Koliko se smijete opterećivati, kazat će Vam tijelo. Čim se počnete umarati, prestanite, ne forsirajte. Živite život punim plućima. Ne ponašajte se, niti se ne osjećajte kao "invalidna" osoba.
HCV ne pokazuje neki posebno veliki utjecaj na bebu. Vaše šanse za zdravim potomstvo su posve realne i ostvarive. Ukoliko krenete na terapiju, ne smijete ostati trudni barem 6 mjeseci iza konca liječenja. O tome smo ovdje već govorili pa pročitajte ranije postove.
Što se tiče okoline, ne zaboravite putove širenja... i o tome smo pisali (i u općem dijelu o ovoj infekciji)...stoga, krenite u čitanje i ne bojte se da ste posebno "opasni" za svoje najbliže.
Pozdrav.

Ana

01.05.2006. 14:37

Hvala na odgovoru, vjerujem da će biti još puno toga u čemu ću trebati vaš savjet! Lijep pozdrav!

slavko

02.05.2006. 11:59

Poštovana Ana,

pročitajte pitanja i odgovore pod naslovom "Učinci Ribavirina". Tu ima pitanja o utjecaju lijekova na plodnost, dijete itd.

Puno Vas pozdravljam i želim Vam da se što prije izliječite i živite normalnim životom!

Slavko

Ana

03.05.2006. 15:39

Poštovani,

Hvala na informaciji te ljepim željama. I ja vama želim sve najbolje!

Ako uhvatite vremena voljela bi da samnom podjelite svoje iskustvo života sa hepatitisom. Meni je ovo sve novo i svaka informacija mi je važna.

Hvala još jednom.

Nikka

09.05.2006. 21:55

Ana ako želiš više iskustva i podrške od strane pacijenata, savjetujem ti da se priključiš na
hepac05.7.forumer.com
Tamo ćeš naći puno pacijenata koji su prošli ili čekaju terapiju. happy

Ana

10.05.2006. 14:06

Hvala na informaciji! Svako dobro!!