Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


46 godina


Autor Poruka

Nenica

29.11.2005. 08:53

Poštovani,
napunila sam 46 godina. Pet mjeseci nisam dobila menstruaciju, ginekolog kaže da sam u menopauzi. Imam probleme sa valunzima, pogotovo noću. Ili mi je hladno, pa me trese nešto kao groznica, kad se jače pokrijem, postane mi prevruće, sva se oznojim. Trećega nema. Imam osjećaj kao da sam bolesna. Je li to normalno? Ne trošim nikakvu nadomjesnu terapiju.
Zanima me još da li postoji opasnost od trudnoće, obzirom da je prošlo tek pet mjeseci od zadnje menstruacije.
Zahvaljujem na odgovoru,
Nenica

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

17.01.2006. 17:51

Menopauza se utvrđuje retrogradno, onda kada je od zadnjeg fiziološkog krvarenja iz maternice proteklo 12 mjeseci. Simptomi koje opisujete tipični su vazomotorni simptomi i javljaju se u jačem ili slabijem intenzitetu u većine žena. Najučinkovitije ih uklanja hormonsko nadomjesno liječenje (HNL). Ako u vas ne postoje medicinske zapreke za uzimanje HNL-a, na vama je da odlučite o tome hoćete li čekati nekoliko godina da simptomi spontano prođu ili početi uzimati HNL, s kojim istovremeno počinjete štititi i svoje kosti od osteporoze. Potrebu o njegovu daljem uzimanju možete procjenjivati u suradnji s liječnikom svake godine.