Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menopauza


Autor Poruka

Djurdjica

22.11.2005. 20:37

Moja majka je imala karcinom dojke koji je kasnije prešao i na maternicu. Sada je sve dobro osim što je užasno muče valovi vručine. Zbog bolesti su joj savjetovali da ne uzima nikakve lijekove koji bi joj to ublažili. To traje već 8 godina. Zanima me dali postoji neki lijek koji joj može ublažiti valunge, a da nije na bazi hormona? Užasno je nervoza zbog toga.

Zahvaljujem

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

17.01.2006. 17:53

Niste naveli koje je dobi vaša majka. Operirani karcinom dojke koji je bio neovisan o hormonima nije kontraindikacija za hormonsko nadomjesno liječenje. Iako je iz vašega navoda nejasno o kakvu je točno tumoru maternice riječ, načelno se može smatrati kako ni to nije kontraindikacija za HNL. Budući da je ovdje riječ o petogodišnjem preživljenju nakon operacije, možemo govoriti i o izlječenju. Osim o liječenju, važno je uvijek razmišljati i o kvaliteti života nakon završetka liječenja.
Prije odluke o liječenju neophodno je utvrditi da li Vaša majka ima i druge čimbenike rizika koji mogu biti medicinska zapreka za uzimanje HNL-a.
Na tržištu postoji mnogo ?zamjenskih? pripravaka koji ne mogu biti pravom zamjenom za HNL. Učinak tih pripravaka, najčešće na bazi soje i sl. nije dobro ispitan, a ono malo ispitivanja koja su provedena uglavnom su pokazala slab učinak na simptome koje opisujete te na osteoporozu. Ipak, najlošije od svega je pustiti ženu da tako dugo bespomoćno pati, kao Vaša majka.
Preporučam da se vaša majka javi u visoko specijaliziranu ustanovu kao što je Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj ul. u Zagrebu.