Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HNL


Autor Poruka

barbara73

01.03.2007. 19:50

Poštovani profesore,
imam dijagnoze primarne amenoreje i primarnog sterilitera. Kako menstruaciju nikad nisam dobila prirodno, ona je izazivana s HNL. Imam 33 godine i već 10 godina uzimam Trisequens a prije toga Trisequens forte i Cyclo Proginovu. Uspjela sam ostati trudna uz IVF prije 3 godine. Poslije poroda mi je dijagnosticirana hipotireoza pa sam pod terapijom Euthyrox-om. U dogovoru s ginekologicom sam prije 2 mjeseca prestala s uzimanjem Trisequensa kako bi nakon 3-4 mjeseca vidjeli razinu hormona u krvi, vidjeli da li ću dobiti menstruaciju i odlučili hoće li uslijediti prestanak uzimanja HNL trajno. Do sad nisam dobila menstruaciju a počeli su se pojavljivati valovi vrućine, česte promjene raspoloženja- tijelo mi se ponaša kao da sam u menopauzi (kao poslije poroda). I sad sam u nedoumici, da li smanjiti taj period bez HNL i početi uzimati Trisequens ili ipak sačekati još neko vrijeme da vidimo reakciju tijela?
Zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

04.04.2007. 13:55

Poštovana,

Vaš opis hormonskog poremećaja, amenoreje i kasnije trudnoće nije mi jasan.
Žene mlađe od 40 godina koje su lišene zaštitnog učinka estrogena te one s primarnom amenorejom spadaju u rizičnu skupinu žena. U tih žena povećan je rizik za ubrzani nastanak osteoporoze i posljedičnih prijeloma te ubrzanu pojavu ateroskleroze. Prema preporukama svjetskih stručnih udruga, te bi žene trebale uzimati hormonsko nadomjesno liječenje do prosječene dobi nastupa prirodne menopauze. S obzirom na vašu zabrinutost i dvojbe, bilo bi dobro da se javite u Kliniku za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, Petrova 13.