Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rana menopauza


Autor Poruka

06.10.2006. 22:45

Poštovani

Imam 40 godina. Rodila sam troje djece. Imala sam normalne cikluse od 28 dana i malo bolnu menstruaciju u trajanju od 5-6 dana. Problemi su počeli prije 10 mjeseci. Prvo su bile jako bolne ovulacije uz izraženi nemir i razdražljivost. U slijedećim mjesecima slijedila su krvarenja u tijeku ovulacije koja su trajala do menstruacije. Vrijeme menstruacije se produžilo toliko da u toku ciklusa nisam krvarila samo 1-2 dana. Počelo je lupanje srca, navale vrućine, jake glavobolje, znojenje, bolovi u nogama, jak nemir, drhtanje i pritisak u glavi. Trošila sam Refemin. Poboljšanje je bilo vrlo slabo. Liječnik mi je prepisao Trisequens kojeg sam trošila 2 mjeseca. Tek tada su nastali veliki problemi. Bilo mi je toliko loše da se nisam usudila maknuti od kuće. Svi simptomi su se pojačali. Jako su me boljela prsa, jedino se smanjilo krvarenje. Psihički mi je bilo jako loše naročito jedan sat nakon uzimanja tablete (na večer) i ujutro. Morala sam uzimati Helex i primati vitaminske injekcije što nije smanjilo tegobe. Liječnik mi je promijenio terapiju i propisao Femoston 1/10. Još sam se lošije osjećala. Više nisam mogla
ništa raditi, a ni mirovati. Pritisak u glavi je bio nesnošljiv, povremeno nisam dobro vidjela ni čula. Poremetila mi se ravnoteža i imala sam vrtoglavice. Osjećala sam strašan pritisak u prsima i neizdrživ nemir. Morala sam prekinuti i Femoston. Psihički mi je bilo tako loše da sam mislila da ću poludjeti. Osjećala sam se kao tempirana bomba. Glava mi je pucala i počela sam krvariti iz nosa. Napravila sam osnovne laboratorijske pretrage, provjerila sam razinu hormona štitnjače, slikanje kralježnice, glave, sinusa . Sve je bilo u redu. Molim Vas da mi odgovorite što bih još trebala napraviti. Može li mi pomoći ako napravim kontrolu razine hormona i može li se na osnovi tih nalaza odrediti prava terapija? Ako nisam mogla podnijeti Trisequens i Femoston, hoću li moći neki treći lijek?

Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

17.11.2006. 22:24

Poštovana,

Neki od simptoma koje ste naveli mogli bi se povezati sa simptomima nedostatka estrogena Ipak, nije normalno da cijeli ciklus krvarite te da imate krvarenja iz nosa. Javite se na pregled u Kliniku za ženske bolesti i porode u Zagrebu, Petrova 13. Ponesite sa sobom nalaze svih pretraga koje ste do sada učinili. Načinite još i osnovne koagulacijske pretrage te više puta provjerite i krvni tlak. Ako bude potrebe, analizirat će se i razina hormona. Vjerujem kako će se za Vas iznaći primjereno liječenje koje će ublažiti ili ukloniti u potpunosti tegobe koje Vam znatno umanjuju kvalitetu života.