Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormoni


Autor Poruka

Sanja

10.01.2005. 09:56

Poštovani,
Imam 55 godina i nemam menstruaciju zadnjih godinu dana. Moj ginekolog me tjera da uzimam hormone, a ja nisam sklona uzimati bilo kakve lijekove jer mislim da su oni nužno zlo.
Da li bi bilo kasno ako bi terapiju počela uzimati kada se prestanem osjećati dobro ili ih moram uzimati već sada?

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

17.01.2005. 13:40

Poštovana,

Uzimanje hormona stvar je vaše odluke nakon što ste primjereno upoznati sa svim posljedicama nedostatka hormona i njihovim mogućim neželjenim učincima. Iako je vaš stav prema lijekovima općenito á priori negativan, možda biste lakše donijeli odluku kada biste prikupili više informacija. Na sreću, one su u 21. stoljeću lako dostupne, kao i razne mogućnosti liječenja, tako da doista imate mogućnost izbora. Naše majke i bake nisu je na žalost imale.
Točno je da svaki lijek može biti potencijalno i opasan, no ako se ispravno postavi indikacija za njegovo uzimanje te isključe zapreke, stvara se mogućnost za postizanje maksimalnog povoljnog učinka lijeka. Takav je slučaj i s hormonskim nadomjesnim liječenjem u perimenopauzi i postmenopauzi. Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) najučinkovitije uklanja simptome nedostatka estrogena i pomoglo je velikome broju žena da u razdoblju života u kojem se i vi nalazite riješe problem i znatno unaprijede kvalitetu života.

S poštovanjem,

Prof. dr. sci. Velimir Šimunić
Klinika za ženske bolesti i porode
Zagreb