Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menopauza


Autor Poruka

mirna

11.01.2005. 10:55

Imam 54 godine, u menopauzi sam, nemam želju za spolnim odnosima , razdražljiva sam, možda i zbog suhoće i svrbeža rodnice, što bi bilo najbolje da poduzmem?

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

17.01.2005. 13:50

Poštovana,

Simptomi koje navodite tipično se javljaju nekoliko godina nakon nastupa menopauze. Zbog nedostatka estrogena rodnica dolazi do pojave atrofičnog vaginitisa: rodnica postaje suha i skraćuje se, česte su upale, žene se žale na svrbež i osjećaj žarenja u rodnici te na bol pri spolnom odnosu. Osim navedenoga, i smanjenje stvaranja androgenih hormona može pridonijeti smanjenju spolne želje, pa je ponekad korisno odrediti i androgenu aktivnost. Razdražljivost također može biti posljedicom nedostatka spolnih hormona, estrogena.
Ako ste najmanje godinu dana u postmenopauzi, te ne postoje medicinske zapreke, što treba utvrditi pregledom i medicinskim pretragama, u vašem se slučaju može preporučiti uzimanje hormonskoga nadomjesnog liječenja u obliku tableta, kontinuirano-kombiniranog tipa s nižomu dozom te s gestagenom androgenog podrijetla (kombinacija 1 mg estradiola i 0,5 mg NETA). Ako ne želite ili ne možete uzimati navedeni oblik HNL-a, postoji i pripravak koji sadrži također nisku dozu samoga estrogena i koji se primjenjuje vaginalno, svega dva puta tjedno. Takav pripravak nema sistemskoga učinka (na druge organe), nego uspješno rješava problem atrofičnog vaginitisa. O izboru pripravka trebali biste se posavjetovati s ginekologom, ovisno o drugim nalazima, npr. mineralnoj gustoći kostiju.

S poštovanjem.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić
Klinika za ženske bolesti i porode
Zagreb