Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


svrab


Autor Poruka

veljaca

09.09.2006. 17:15

Postovani,
Moja je mama (57 godina) u menopauzi i proteklih 7 mjeseci osjeca peckanje i svrab kroz cijelo tijelo, sa visoko pozitivnu dermografiju. Pretpostavljalo se da je uzrocnik H.pylori, ali stanje je isto i pored zavrsene terapije, pomisljalo se na alergijsku reakciju na zelatinozne kapsule, sad znamo da nije to, onda, nase pitanje je dali je moguce da je sama menopauza uzrocnik ovih tegoba, t.j. hormoni?
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.09.2006. 23:00

Poštovana,

Promjene u razini spolnih hormona do kojih dolazi u godinama prije menopauze ne bi trebale biti razlogom tegoba koje ste opisali. Ako Vaša majka uzima neki od pripravaka hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL-a), kao i uostalom na mnoge druge lijekove moguća je pojava alregijske reakcije, odnosno svrbeža i kožnog osipa. Ipak, takva je rakcija poznata i ne pojavljuje se često. Vaša bi majka trebala nastaviti tražiti pomoć liječnika dermatologa kako bi se pronašao točan uzrok tegoba koje ste naveli i kako bi se započelo primjereno liječenje.