Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormonska nadomjesna terapija


Autor Poruka

Mara

07.01.2005. 18:48

Imam 57 godina. Od 1999. počele su mi menstruacije biti neredovite (razmaci od jednog do šest mjeseci). Ginekologica mi je propisala hormonsku nadomjesnu terapiju (Trisequens) koju koristim od 9. 1. 2001. Starija sestra ima osteoporozu te imam strah da ju i ja ne dobijem. Moja doktorica mi želi ukinuti hormonsku terapiju, a nije me čak ni poslala na denzitometriju. Da li prekinuti ili nastavit sa liječenjem? Da li me uopće ta terapija štiti od osteoporoze? Koje pretrage bi trebala napraviti?

Hvala na pažnji,

Mara

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

17.01.2005. 13:39

Poštovana,

Nakon svih do dana provedenih istraživanja o hormonskome nadomjesnom liječenju (HNL-u), ne postoje novi razlozi koji nalažu dodatno ograničenje trajanja liječenja, uključujući proizvoljan prekid HNL-a u žena koje su započele s liječenjem tijekom menopauzalne promjene i koje su zahvaljujući hormonima bile bez simptoma. Može se pretpostaviti kako je razlog za prekid uzimanja HNL-a u vašem slučaju zabrinutost liječnice zbog nalaza nekih novih kliničkih ispitivanja u svezi s HNL-om. Suprotni podaci iz tih ispitivanja o učestalosti raka dojke uopće ne pojašnjavaju to područje. Naprotiv rak, metaboličke bolesti, krvožilne bolesti i moždana distrofija nisu samo briga za žene koje rabe HNL, nego moraju biti univerzalna briga za sve žene koje ulaze u treću životnu dob.
Ono što je nedvojbeno jest da HNL učinkovito smanjuje broj prijeloma zbog osteoporoze. Budući da ste do sada uzimali HNL koje vas je štitilo od osteoporoze, zahvaljujući tome nalaz denzitometrije najvjerojatnije bi bio normalan.
Nakon stanovita vremena uzimanja sekvencijskog pripravka, koji i vi uzimate, razborit je nastavak liječenja s kontinuirano-kombiniranim pripravkom s nižom dozom, koji sadrži iste sastojke kao i pripravak koji trenutno uzimate.
Većina stručnjaka drži petogodišnju primjenu HNL-a sigurnom. Odluku o prekidu liječenja ne treba donositi olako. Naime, potreba nastavka ili prekida uzimanja HNL-a može se procjenjivati svake godine na kontrolnim pregledima (koji uključuju i mamografiju), kada se radi procjena svih koristi i utvrđuju mogući rizični čimbenici. Pronalaženje žena kojima bi HNL moglo naštetiti, te pravilno uočavanje većine koje nemaju zapreka za njegovo uzimanje i kojima ono uvelike pomaže, umijeće je liječnika.

S poštovanjem,

Prof. dr. sci. Velimir Šimunić
Klinika za ženske bolesti i porode
Zagreb