Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tegobe u predmenopauzi


Autor Poruka

marija

05.06.2006. 12:07

Uskoro ću napuniti 45 godina, a prije nešto manje od godinu dana počela sam osjećati prve tegobe koje pripisujem dolasku menopauze. (Napominjem da su mi menstruacije još uvijek uredne, jedino možda nešto manje obilne nego ranije.) Riječ je o bitno smanjenoj vlažnosti rodnice, povremenom žarenju i svrbežu, a sve je povezano s osjetnim gubitkom spolne želje (Svih ovih mjeseci osjetila sam je samo jednom!) Iako moj suprug ima dosta razumijevanja i vrlo je pažljiv, ja se osjećam prilično loše jer mi se ne dopada takva drastična promjena iako mi "ništa ne fali". Kako za sad nemam nekih "ozbiljnih" tegoba, ne bih željela prerano nekakvu nadomjesnu terapiju, ali me zanima bi li pomoglo nešto (i što?) od fitohormona? S kime bih se i gdje o tome mogla konzultirati? Bojim se da moj ginekolog baš i ne bi bio voljan raspravljati sa mnom na tu temu te bi stvar (kao i drugi u našem gradu) riješio "po kratkom postupku" pripisujući mi nešto za podmazivanje rodnice, a po tom se pitanju već snalazimo.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

22.06.2006. 10:45

Poštovana,

Simptomi koje opisujete i koji su karakteristični za atrofični vaginitis uslijed nedostatka estrogena obično se pojavljuju malo kasnije nego što su se pojavili u vas. Oni se najučinkovitije uklanjaju nadomještanjem hormona. Sistemsko hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) u obliku tableta koje se uzimaju na usta ili u obliku "flastera" koji se lijepe na kožu djeluje i na libido, a u znatnog broja žena uklanja i simptome urogenitalne atrofije. Što se tiče fitohormona, učinak tih pripravaka, najčešće na bazi soje i sl. nije dobro ispitan, a ono malo ispitivanja koja su provedena uglavnom su pokazala slab učinak na simptome koje opisujete te na osteoporozu.
Ako za sada ne želite uzimati sistemsko HNL, možete pokušati s lokalnim liječenjem uz pomoć estrogena u obliku tableta za vaginalnu primjenu. Ono ne djeluje na valove vrućine koji se u vas mogu uskoro pojaviti, ne sprječava osteporozu., nego je dizajnirano samo za liječenje urogenitalne atrofije. U učinkovitosti uklanjanja simptoma atrofičnog vaginitisa nema mu usporedbe.