Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menopauza


Autor Poruka

emira

09.01.2006. 08:51

Prije tri mjeseca sam imala operaciju -uklonjena mi je maternica i jajnici.Operaciju sam dobro podnjela iako je bila jako komplikovana,Poslije operacije sam se relativno brzo oporavila.Rijesila sam se bolova i obilnoga krvarenja koje sam imala zbog velikih i brojnih mioma.Par dana poslije operacije sam pocela da imam poviseni pritisak---koji imam vec preko dvadeset godina --ali koji sam do sada uz lijekove drzala pod kontrolom.Sada imam ceste napade vrucine i prilikom tih vrucina osjecam da mi se naglo podize pritisak,koji sada tesko mogu da regulisem,Ima dana kada se osjecam malo bolje ali se sve teze borim da odrzim normalan krvni pritisak.Da li ima neko da mi pomogne da mi objasne da li je to trunutno ,privremeno stanje ili,,,,

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

17.01.2006. 17:43

Simptomi koje opisujete kao valove vrućine su simptomi nedostatka estrogena do kojega je došlo zato što su vam odstranjeni jajnici. Oni mogu brzo nestati ili se znatno ublažiti primjenom hormonskoga nadomjesnog liječenja (HNL-a), a mogu se smanjiti ili nestati i spontano, nakon nekoliko mjeseci ili češće nekoliko godina. Žene kojima je odstranjena maternica trebaju uzimati HNL-a koje sadrži samo estrogene bez gestagena. Nije poznata vaša dob, no ako ste u premenopauzi ili ranoj postmenopauzi, načelno i uz uvjet da nema drugih medicinskih zapreka i čimbenika rizika zbog navedenih simptoma možete uzimati HNL, ali uz povećan oprez i češću liječničku kontrolu zbog povišenoga krvnoga tlaka. S time u svezi preporučam vam redovito i točno mjerenje te bilježenje krvnoga tlaka . Usto, savjetujete se sa kardiologom koji će vam prema potrebi propisati i primjerenu antihipertenzivnu terapiju.