Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menopauza


Autor Poruka

Mirvete

20.04.2006. 23:21

pozdrav
Imam 41 god. Imam redovit ciklus menstruacije ali od pre godinu dana one traju krace i manje obilnije od obicnih i sa promenjenom bojom na braon- crno u obliku parcica.Pored toga imam tegobe kao sto su valovi vrucine, nocno znojenje, lupanje srca, bolovi u kostima,napetost na vrh glave, stezanje u grlo,bolovi u ledjima itd.
Molim vas mozete mi reci da li sam usla u menopauzu i vas predlog za terapiju koju bi trebalo u ovom slucaju upotrebiti.
Imajte u obzir da pre devet mjeseci imala sam operaciju oka (enukleacija) zbog koroidalne melanome, i da li je moguce da gore pomenuta dijagnoza moze imati neku vezu sa menopauzom.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

22.06.2006. 10:43

Poštovana,
Žao mi je što Vam je odstranjeno oko zbog zloćudne bolesti. Spomenuta dijagnoza može imati veze s menopauzom ukoliko ste dobivali kemoterapiju koja je oštetila jajnike. Dio simptoma koje navodite u svezi su s nedostatkom estrogena do kojega dolazi u nekih žena u toj dobi u kojoj ste sada i Vi, a u većeg broja žena nekoliko godina kasnije.
Iskustava o hormonskom nadomjesnom liječenju (HNL-u)u žena koje su liječene zbog melanoma vrlo je oskudno. Kada je riječ o tumorima, HNL se ne smije uzimati samo u žena koje su liječene zbog tumora ovisnog o estrogenima, no o uzimanju HNL-a možete se posavjetovati i s onkologom.