Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


postoperativna menopauza


Autor Poruka

Zdravka

28.03.2006. 13:41

Imam 46 godina, nedavno sam imala histerektomiju i ovarijektomiju sa nešto komplikacija, postoperativni tijek je ok, no doista sam zainteresirana da li u našoj zemlji postoji udruga ili nekakav klub žena koje su prošle histerektomiju/ovarijektomiju, a u svrhu različitih korisnih informacija za psiho-fizičku potporu za što kvalitetniji prijelaz promjena koje se očekuju ili doživljavaju neposredno iza, kao i dulje vrijeme poslije operacije / fizički optimalni oporavak, emocionalni šok i psihološka promjena... / Kome se mogu obratiti?
Hvala!

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

22.06.2006. 10:42

Poštovana,

Budući da su Vam odstranjeni jajnici, u Vas je nastala tzv. kirurška menopauza. Za pretpostaviti je kako imate barem neki od simptoma nedostatka estrogena, a to su valovi vrućine praćeni znojenjem, smetnje raspoloženja, umor, i dr. Zbog nedostatka estrogena ugrožene su i kosti od osteoporoze, a ubrzan je i nastanak ateroskleroze. Ako nema medicinskih zapreka (kontraindikacija) i ako ste voljni uzimati ga, preporučam nadomjesno liječenje uz pomoć samih estrogena, i to niže doziranim pripravkom kakav postoji i u Hrvatskoj. Osim Hrvatskoga društva za menopauzu koje okuplja liječnike, na žalost nije mi poznato da postoji udruga koja okuplja žene u kojih je izvršena histerektomija. U svakom slučaju, vaša potreba za održanjem kvalitete života u postmenopauzi posve je razumljiva. Možda biste iskustva mogli podijeliti i s nekom od žena koje su se obratile s pitanjem na ovom portalu, te od njih dobiti korisne savjete. Stručni savjet možete potražiti i u ambulanti za menopauzu Klinike ze ženske bolesti i porode u Zagrebu u Petrovoj ulici br. 13.