Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menopauza


Autor Poruka

aida

08.06.2006. 20:32

molim vas da mi date par savjeta kako da pomognem svojoj majci koja je usla u menopauzu???Menstruacija joj traje vec 9 dana i ona samo suti i na zeli pricati o tome.Stalno place.Ona je 60-to godiste i ne moze da vjeruje da se to njoj dogada...

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.09.2006. 23:00

Poštovana,

Unatoč napretku medicine i postojanju učinkovitih sredstava za uklanjanje tegoba u svezi s menopauzom, na žalost još uvijek je mnogo žena koje izbjegavaju tražiti pomoć. Vaša bi se majka trebala odmah obratiti ginekologu koji će ustanoviti da li je uzrok produljenu krvarenju blizina menopauze ili nešto drugo. Vaša majka ima 46 godina, dob u kojoj su česta neuredna i produljena krvarenja te drugi brojni simptomi, a kada se isključe drugi uzroci neurednih krvarenja, tada joj liječnik može preporučiti hormonsko nadomjesno liječenje (HNL). Ono u više od 90 % žena uspješno regulira ciklus i uklanja druge simptome, a ujedno štiti i kosti od osteoporoze. U Hrvatskoj je dostupan kvalitetan pripravak za početak HNL-a koji sadrži nižu dozu hormona. Učinkovitost takva pripravka praktično je jednaka kao i učinkovitost onih pripravaka koji sadrže standardnu dozu hormona, s time što niže dozirani pripravak većina žena bolje podnosi.