Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


očajna


Autor Poruka

nialema

21.09.2006. 09:15

poštovani, pozdravljam Vas!
moj problem je sljedeći, pa bih vas molila da mi ga probate rasvijetliti ako je moguće. imam 21 godinu, prvu menstruaciju dobila sam s 14 godina i imala vise manje uredan ciklus do sredine 18. godine kada sam podlegla rigoroznoj dijeti i aglibila u anoreksiju koju nikada nisam bolnički liječila, vec sam sama uprla sve snage da se počnem ponovno normalno hraniti, što mi je do prihvaltljive mjere, mislim uspjelo. u to vrijeme ginekologinja mi je dijagnosticirala sekundarnu amenoreju. pripisana mi je terapija dabrostonom, menstruacija se vratila, trajala je po 5 dana. danas se više ne sjećam kakva je mestruacija tada bila, međutim danas dvije godine kasnije ona traje po 3 dana i neobično je oskudna. redovita je - svaka 23 dana, međutim, kada bih zamenarila higijenske razloge, jedan uložak bi mi bio dovoljan za jedan dan, uz to je menstruacija i tamno smeđe boje, gotovo kao talog kao, međutim to mi je objašnjeno kao ništa strašno budući da sam djevica, pa mi je ginekolog objasnio da se krv već dugo skluplja u rodnici i da je to razlog. najveći problem, zapravo je moj hormonalni nalaz od 13.4.2004, koji sam tek sinoć proučila, a koji nikad nije dospio u ruke mom ginekologu jer je kasnio u pošti iz endokrinočoškog laboratorija. strašno me zabrinulo. količina estrodiola je 28 pmol/L, izgleda zastrašujuće, da se još uvijek nadam da su zaboravili nadopisati nulu na kraj, progesteron je u blizini donje granice 3,4 nmol/L ostali hormoni bili su zastupljeni u odgovarajućoj količini, prema optimalnim vrijednostima. LH 1,0 IU/L , FSH 6IU/L Prolaktin 9 mikrograma/L, testosteron 0,8 nmol/L androstendion 8 nmol/L, DHEAsg mikromol/L
17-OHP 2,6 nmol/L. T4 109.3 nmol/L i TSH 1.24 mIJ/L , dok je T3 odstupao od normalne vrijednosti iznosivši 1.1 mIJ/L. straši me činjenica da je ovo rađeno prije 2 godine, a tek sad zapravo otkrivam. je li moguće uravnotežiti hormone kada se jednom ravnoteža poremeti? postoje li kakve hormonalne terapije? je li mi pametno sada piti dabroston? hoću li ikad moći ostati trudna, bez toga mi naime ne bi baš imalo smisla živjeti. hvala Vam ako ćete odgovoriti! POZDRAV!

Prof. dr. sc. Mirko Koršić, dr. med.

06.10.2006. 22:45

Poštovana,
pretpostavljam kako se i danas vjerojatno borite sa anoreksijom. Mislim da ne biste trebali brinuti o nalazima koji nisu relevantni za Vaše današnje zdrastveno stanje. Uostalom, nalazi koje ste naveli sukladni su poremećaju lučenje hormona kakve vidimio u bolestima jedenja (anoreksija, bulimija). Dobra vijest je da imate redovitu mjesečnicu. Preporučam da mi se javite u endokrinološku ambulantu (Zavod za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-Zagreb, Kišpatićeva 12 (Rebro), Poliklinika - tzv. zelena zgrada) te da se prethodno najavite na telefon 2388 638 (četvrtkom) radi dogovora o daljnjem liječenju. Za sada molim da se prisilite da jedete i održavate normalnu tjelesnu težinu jer to je najvažnije za normalnu funkciju jajnika, kao i za cijeli organizam.

S poštovanjem,

Prof. dr. sc. Mirko Koršić, FRCP