Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


menopauza??


Autor Poruka

SandaM

26.10.2006. 18:30

Imam 44 godine i upravo sam saznala da sam u menopauzihappy
Naime radi se o slijedecem. Prosle godine imala sam izostanak menstruacije u trajanju od 3 mjeseca. Tada mi je jednostavnom analizom krvi ustanovljen jako slab rad stitne zlijezde, pila sam hormone i stanje menstruacije se stabiliziralo. Takvo stanje je evo trajalo sve do unazad dva mjeseca kad se ponavlja ista stvar-izostanak menstruacije. Napominjem da sam hormone za stitnu zlijezdu prestala koristiti na svoju odgovornost iz razloga stabilizacije menstrualnog ciklusa i ostalih simptoma proizaslih iz nedovoljnog rada stitne zlijezde.

Trenutno mi menstruacija kasni 2 mjeseca i lijecnik me je uputio na analizu krvi kako bi utvrdio da li je izostanak posljedica (opet) nedovoljnog rada stitne zlijezde ili su mozda u pitanju hormoni. Pokazalo se da je sa stitnom zlijezdom sve u redu, ali sa hormonima bas i nije. Rezultat-MENOPAUZA!

Zanima me slijedece:

Da li je dovoljna jedna analiza krvi da bi se utvrdila menopauza (buni me rijec menopauza u toliko sto mi je poznato da je ovo mozda prije premenopauza) i koje jos sve analize bi trebala obaviti?
Ponudjena mi je hormonska terapija, koju sam ja ovom prilikom odbila iz razloga sto se ja osjecam relativno dobro.
Pitanje Vama:
Ponudjene su mi baby pills ili (to nisam najbolje razumjela) samo hormonske tablete. Sta bi po vasem misljenju bilo bolje u mom slucaju i da li je neophodno uzimati hormonsku terapiju?
Da li neuzimanje terapije moze dovesti do nezeljenih posljedica?

Puno Vam hvala i svako dobro.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

04.04.2007. 13:55

Poštovana,

Menopauza je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice. Utvrđuje se retrogradno, nakon 12 uzastopnih mjeseci izostanka menstruacije (amenoreje). Prosječno u većine žena nastupa oko 51. godine. Budući da imate menstruacije, iako neredovite, vi ste još u predmenopauzi. Određivanje hormona (FSH i estradiola) zbog potvrđivanja menopauze razmjerno je rijetko potrebno. Ako se to zbog nekih razloga ipak čini, potrebno je napraviti dvije analize, jer na osnovi samo jedne ne može se zaključivati.
Iako ciklusi u razdoblju koje prethodi menopauzi budu često anovulatorni, postoji mogućnost da zatrudnite. Zbog toga Vam preporučena niskodozažna oralna hormonska kontracepcija (OHK).
Kombinirano hormonsko nadomjesno liječenje (HNL), kao i OHK, sadrži kombinaciju estrogena i gestagena. Za razliku od OHK, u kojoj se rabe snažni sintetski estrogeni, u HNL-u se uglavnom rabi estradiol, hormon koji je istovjetan ljudskome i najčešće u nižoj dozi. Ipak, uz HNL su razine hormona niže nego uz nisko dozažnu OHK.
HNL uspješno uklanja ili ublažava simptome nedostatka estrogena. Prvi je simptom nepravilan menstruacijski ciklus, a ubrzo ga u većine žena slijede valovi vrućine, umor, razdražljivost, smetnje koncentracije, promjene raspoloženja, a kasnije i urogenitalna atrofija, te osteoporoza. Iako ste naveli da se osjećate relativno dobro, neke od navedenih promjena možda tek slijede. HNL uspješno uklanja te simptome, ali ne pruža zaštitu od začeća. Ako se odlučite za HNL, trebali biste se dodatno posavjetovati o kontracepciji.
Što je bolje za Vas ovisi o simptomima koje imate, eventualnim medicinskim zaprekama za uzimanje spomenutih lijekova te o tome što liječenjem želite postignuti. Bez obzira što tvrdite da je sa štitnjačom sve u redu, preporučio bih i kontrolne preglede endokrinologa. Poremećena funkcija štitnjače može biti povezana i s poremećenim ciklusom. Ne smijete prekidati liječenje štitnjače. Potrebna je višekratna analiza hormona.