Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dugotrajni klimakterij


Autor Poruka

marica21

14.09.2006. 10:00

Imam 64 godine i u klimakterij sam usla relativno rano sa 40-41 godinu. Taj period je prosao bez vecih problema i bio je normalne duljine trajanja (3-5 godina). Narednih 15-ak godina nisam imala vecih zdravstvenih problema, osim sto sam odstarnila žučne kamence i imala reumatske probleme (rame). No sad, 20-ak godina kasnije osjećam kao da mi se ponovno javljaju simptomi menopauze. Javljaju mi se valovi vrućine većeg intenziteta, variranje krvnog pritiska (iako koristim lijekove za regulaciju), napadi panike, lupanje srca, umor, nesanica, poremećaji mokrenja (učestalo). Da li je moguće da je u pitanju nedostatak estrogena, da li je ovo povezano sa klimakterijem ?

Moji liječnici su usredotočeni na regulaciju krvnog tlaka, kao osnovnog problema. Vec su mi promijenili nekoliko terapija ali mislim da mi je tlak pod kontrolom u vecini slucaja a ovi simptomi mi se i dalje javljaju i to ciklički. Znači nekolika dana ili cak tjedana se osjećam jako dobro fizički a onda nastaje faza sa svim gore navedenim simptomima (10-tak dana)

Hvala na odgovoru

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med.

19.09.2006. 23:00

Poštovana,

Iako valovi vrućine u većine žena traju onoliko koliko ste naveli, postoje i iznimke pa tako oni mogu trajati i dulje, iznimno čak i doživotno.
Niste naveli koje lijekove trenutno uzimate za regulaciju krvnoga tlaka. Naime, neki od njih, primjerice lijekovi iz skupine inhibitora kalcijskih kanala, zbog širenja krvnih žila dovode do pojave crvenila lica i osjećaja topline (poput valova vrućine), tahikardije i palpitacija (ubrzana rada srca i lupanja srca). Drugi simptomi koje ste naveli mogu, ali i ne moraju biti u svezi s različitim lijekovima koji se danas rabe u liječenju arterijske hipertenzije. Primjerice, do učestala mokrenja može doći i zbog spuštanja maternice, zbog upale mokraćnog mjehura, zbog urogenitalne atrofije uslijed nedostatka spolnih hormona u postmenopuazi i dr.
Stoga, za početak, u suradnji s liječnikom koji Vas liječi zbog povišenoga krvnoga tlaka, pokušajte isključiti da li je razlog simptoma koje navodite u lijekovima koje trenutno uzimate. Razborito bi bilo da se savjetujete s ginekologom i obavite ginekološki pregled.
Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) danas se općenito preporuča mlađim ženama u predmenopauzi i ranoj postmenopauzi. Ono vrlo uspješno uklanja ili ublažava simptome nedostaka estrogena. Ukoliko se ustanovi kako je u Vas riječ o simptomima izazvanim nedostatkom estrogena,. HNL načelno dolazi u obzir, i to pripravak koji sadrži nižu dozu hormona i koji je dostupan i u Hrvatskoj. Budući da imate hipertenziju, uz uzimanje HNL-a potreban je pomni liječnički nadzor. Za urogenitalnu atrofiju svakako se i u Vašoj dobi savjetuje lokalno (vaginalno) liječenje tabletama estrogena.