Menopauza


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 45 | Broj poruka: 98

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nadomjesna hormonalna terapija


Autor Poruka

Fata

14.12.2005. 19:53

Imam 43 godine. Tacno prije dvije godine na Klinickom centru Univerziteta u Sarajevu -GAK, imala sam operaciju u kojoj su mi odstranjeni oba jajnika i uterus zbog mioma na zidu materice, tacna dijagnoza glasi:Teratoma cfysticum adultum ovarii unilateralis (Cysta dermoides). Endocervicitis chronica polypoides.
Prilikom operacije primjeceno mi je zadebljanje na debelom crijevu, uradjen je isjecak i dijagnoza tog isjecka je:Endometriosis in texti fibrosae et musculi striati.
Obzirom da sam imala dvije operacije na dojci, prva u mojoj 15 godina a druga prije tri godine, (oba puta dijagnoza je bila: fibroadenoma). i obzirom da koristim hormonsku terapiju Estradiol TTS 50 (kao naljepnicu), moje pitanje glasi:
-koliko dobro je uzimati hormonsku nadomjenu terapiju Estradiola TTS 50, posto postoje razlicita misljenja,
-koliko dugo je preporucljiva uzimati HT i
-da li postoji prirodna zamjena za HT?
S postovanjem, Unaprijed zahvalna na odgovoru:
Fata

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić

17.01.2006. 17:47

Budući da su vam odstranjeni jajnici prije uobičajena nastupa menopauze, imate povećan rizik od osteoporoze. Usto, ako imate simptome nedostatka estrogena (valove vrućine praćene znojenjem i dr.) i nemate medicinskih zapreka za uzimanje, trebali biste uzimati hormonsko nadomjesno liječenje (HNL). Duljina uzimanja HNL-a u svake se pacijentice određuje individualno, ne unaprijed, nego se potreba nastavka liječenja procjenjuje svake godine na kontrolnim pregledima, ovisno što se njime želi postignuti. Fibroadenomi dojke nisu zapreka za uzimanje HNL-a, uz uvjet da redovito kontrolirate dojke, uključujući i mamografske preglede. Znanstvenih podataka o primjeni HNL-a u žena s endometriozom nema mnogo. Iako se ženama bez maternice inače daju sami estrogeni, koje i vi uzimate, u slučaju endometrioze preporuča se iznimka i daje se kombinirano liječenje. Danas se najčešće preporučaju niže dozirani kontinuirano-kombinirani pripravci, primjerice. Activelle. Na tržištu postoji mnogo "zamjenskih" pripravaka koji ne mogu biti pravom zamjenom za HNL. Učinak tih pripravaka, najčešće na bazi soje i sl. nije dobro ispitan, a ono malo ispitivanja koja su provedena uglavnom su pokazala slab učinak na simptome koje opisujete te na osteoporozu.