Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ANAPLASTIČNI LIMFOM VELIKIH STANICA


Autor Poruka

romina.pu

16.07.2010. 18:25

Štovani profesore, već sam Vam se javljala u vezi kožnog tipa limfoma, T-staničnog, bez kliničke slike, odn. povremenim pojavama na koži. Unazad 20-tak dana porastao je jedan limfni čvor u preponi. Nalaz punkcije koji još nije upotpunjen dodatnim pretragama govori u prilog anaplastičnom l. velikih stanica. Nalaz zbunjuje tim koji me liječi odn. prati jer se možda ne radi o T-staničnom tipu. Koliko sam ja shvatila i bolje je da se ne radi o T-staničnom tipu. Možda čak i nije povezan s bolesti koja se pojavila na koži. Da li mogu imati 2 različite dijagnoze, odn. jednu vrstu limfoma na koži (trenutno je koža ok), a drugu vrstu u limfnom čvoru? Ako pogledate moj prvi post vidjet ćete da su od početka ph nalazi jednog čvorića sa kože bili dvojbeni, prvo NHL B-stanični, da bi daljnjom obradom bilo utvrđeno da se radi o NHL T-staničnom. Ja se i dalje osjećam dobro, bez ikakvih simptoma. Da li je moguće da punkcija kao pretraga nije 100% točna? Da li je relevantnija histologija? Je li ipak moguće da u limfnom čvoru imam B-stanini limfom?
Hvala i pozdrav!

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

25.07.2010. 12:05

Draga Romina,

Ne vidim u čemu je problem. Anaplastični limfom velikih stanica je vrsta T limfoma perifernih limfocita. Prema tome radi se o istoj bolesti, osim ako na nalazu izričito ne piše da je riječ o B-staničnom anaplastičnom limfomu. U potonjem slučaju bih predložio da vaši liječnici zamole jednog hematopatologa da pogleda zajedno bioptat čvora i kože.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

romina.pu

31.07.2010. 14:00

Poštovani profesore!


Evo kod mene "mali " obrat situacije, naime, u histološkom nalazu limfnog čvora u ingvinumu nisu nađeni elementi limfoma. Podsjećam da su u punktatu istog limfnog čvora našli anaplastični limfom velikih stanica. Ako je "zlatni standard" histologija, ja želim vjerovati da je tome tako. Onaj 0,01% sumnje proizlazi iz činjenice da mi je bioptat uzet ,odn. da su izvadili limfni čvor, u trenutku kad se on već spontano bio podosta smanjio. Dakle tjedan dana prije, na pregledu, bio je uvečan, a na dan zahvata bitno smanjen. Obrambeni sustav mi, očito, na neki način, dobro radi i bori se. Moje pitanje je da li, vrlo laički rečeno, "sadržaj" limfnog čvora koji je uvečan iz, ne znamo kojih razloga, i tog l.č. koji se smanjio - isti? Tako su mi se i kožne promjene spontano povlačile. Ponekad se pitam je li moguće da je sve jedna velika zabuna, od početka, u postavljanju dijagnoze. Inače, za 2 mjeseca imam termin za hospitalizaciju i kontrolu, liječnicu su sada vrlo oprezni i ne žele da im nešto promakne.
Što se Vama čini, mogu li biti mirna?
Hvala Vam na odgovorima. Srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

09.08.2010. 23:10

Draga Romina,

Indolentni limfomi, uključujući kožne T limfom poput vašeg, se uistinu ponekad spontano smanje. No, što se čvora tiče, on može biti povećan i u sklopu upale, na primjer zbog oštećenja kože uzrokovanog limfomom. Nekada može biti vrlo teško citološki razlučiti upalne stanice od tumorskih. Prema tome, ako sada više nemate povećanih čvorova, ja bih bio sklon prihvatiti patohistološki nalaz.

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer