Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neuroendokrini karcinom


Autor Poruka

btomic

31.07.2010. 00:25

Poštovani,

Moj brat ima 53 godine. Od prije mjesec dana ima bolove u donjem dijelu trbuha i ospitacije. Nakon stolice nema tegoba, primjetio je povremeno i krv nakon stolice. Uradio je ultrazvuk UVZ trbuha, nalaz sljedeci:
U projekciji uz glavu gušterače prema porti hepatis paketi linfonoda paraaortalno promjera do 75 milimetara, niže paraaraoratalno još jedna konglomeratna tvorba promjera oko 6 cm, jetra bez fokalnih promjena, žućnjak i ž. vodovi uredni. Gušterača i slezena uredna, bubrezi manje min. sjene bez odraza na kanalni sustav. M. mjehur i prostata uredni. U ingvinalnim regijama ne vidim uvećane linfonode.
Dijagnoza: lymphoma in obs.

Urađeni su tumorski biljezi
CA-5,2
CA19-9 45,3
B2-mikroglobulin 0,41
Urađen je CT trbuha i zdjelice. Nalazi:
Jetra uredne veličine i pravilnih kontura, uredne strukture parenhima, bez jasnih znakova žarišnih promjena. Ž. mjehur uredne veličine i debljine stjenke, bez konkremenata detektibilnih ovom metodom. Ne nalazi se znakova dilatacije ž. vodova.
Gušterača i slezena uredne veličine i strukture parenhima, bez jasnih patomorfoloških promjena. Paraaortalno sa desne strane, ventromedijalno od desnog bubrega mekotkivna, lobulirana struktura veličine oko 9 cm, koja radiomorfološki može odgovarati konglomeratu uvećanih i patomorfološki promjenjenih limfnih čvorova. Opisana promjena potiskuje VCI i renalnu venu ventralno. Nešto niže intraaortokavalno promjena veličine oko 6 cm, istih karakteristika vjerojatno konglomerat limfnih čvorova. Bubrezu uredno položeni primjerene veličine i oblika uz sitniju cistu bubrega oko 10 mm bez jasnih drugih patomorfoloških promjena. U slojevima kroz zdjelicu mokraćni mjehur parcijalno distendijan, bez jasnih znakova patomorfoloških promjena. Prostata urednih dimenzija i kontura. Povećana gustoća perirenalnog masnog tkiva desno. Ne nalazi se jasnih znakova slobodne tekućine u abdomenu i zdjelici.

Mišljenje interniste:
Laparaskopski odstraniti verificirane tvorbe i postupiti prema PH nalazu.

CT pluća,
Nalaz:

Učine se pre i postkontrastni MSCT transverzalni slojevi toraksa, u prozoru za plućni parenhim te medijastinum, sa MPR.
Plućni parenhima nema naznaka za svježu infiltrativnu leziju.
Paratrehelano desno te uz bifrukaciju traheje par sasvim sitnih limfonoda promjera do 6mm, te nema demarkiranih uvećanih limfonoda.
Srce i krvne žile praktički u granici normale.
U prikazanom dijelu abdomena desno paraortalno i pararenalno uz kranijalni pol desnog bubrega i kaudalnije vidi se veći konglomerat uvećanih limfonoda koji prema ventralno potiskuju i dijelom okružuju donju šuplju venu.

Biopsiju limfnog čvora,
Nalaz:

Patološko anatomski nalaz:

Materijal označen kao limfni čvor retroperitoneuma je dimenzija 2x1x0,5cm, a histološki se unutar dijelom održanog parenhima limfnog čvora vidi opsežna inflitracija tumorskim tkivom građenim od srednje velikih do dijelom većih stranica polimorfnih hiperkromatskih jezgara koje formiraju organoidne nakupine i tračke, a imunohistokemijski su pozitivne na citokreatin ,S100, kromogranin te unutar brojnih jezgara na proliferacijski marker KI 67.

Histološka slika i imunohistokemija odgovaraju metastazi neuroendrokrinog karcinoma u limfni čvor.

DG. CARCINOMA METASTATICUM LYIMHONODI.

Molim vas da mi nešto konkretno objasnite ako je ikako moguće. Imate li neki prijedlog što dalje učiniti da bi se otkrio primarni tumor. Liječnik predlaže PET a termin imamo 19.8. najranije u Splitu. Pošto je situacija jako loša jer moj brat je svakog dana sve lošijega stanja, jeli moguće da je nešto u ovome do sada promaklo liječnicima pa da nešto napravimo dok sve ovo čekamo. Koliko je taj PET moćan da otkrije takvo nešto i kakve su uopće prognoze kod ovakvog karcinoma ako se otkrije kakvo je liječenje ili u suprotnom ako se ne otkrije kako se takva stanja liječe?

Kakve su prognoze kod ovakvih slučajeva.
Molim vas za neke konkretne odgovore ako mi možete pomoći savjetom postoji li nešto što se može učiniti, neka pretraga ili slično da dođemo do dijagnoze ako je moguće. Naime prolazeći kroz sve ovo u ova 2 mjeseca imam osjećaj da je sve išlo u krivom smjeru polazeći od pretpostavke da se radi o limfomu, i da je sve ovo što je napravljeno do sada nedovoljno za konačnu dijagnozu.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

09.08.2010. 23:10

Poštovani/a,

Vaš brat nema limfom već neuroendokrini tumor gušterače koji se proširio u limfne čvorove. Na CT-u, ultrazvuku, PET-u i svim sličnim pretragama nije moguće sa sigurnošću ustanoviti od kakvih je stanica građen tumor, zbog toga je i potrebna biopsija i histološka, odnosno patohistološka analiza tkiva. Neuroendokrine tumore ne liječe hematolozi, već onkolozi pa ja nisam stručnjak za tu vrstu bolesti, no mogu vam reći da je to vrsta tumora koji luči hormone koji mogu utjecati na funkciju probave, ali i na krvni tlak i širinu i propusnost krvnih žila. To vjerojatno objašnjava dio smetnji koje vaš brat ima. Načelno, PET će omogućiti bolju procjenu proširenosti bolesti što može biti značajno ako dolazi u obzir kirurško odstranjenje tumora. Ako kirurški zahvat zbog proširenosti bolesti nije moguć, ova vrsta tumora se obično liječi primjenom oktreotida, hormonski aktivnog lijeka koji može dovesto do dugotrajnog povlačenja tumora, ali obično ne i do izliječenja.
Prema tome, nadam se da se vaš brat javio onkologu radi eventualne dodatne dijagnostičke obrade i liječenja.

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer