Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nejasna dijagnoza


Autor Poruka

rebic

10.10.2009. 23:30

Postovani profesore,
Imam 30 godina.Poslednjih 6 mjeseci do godinu dana kasljem iskljucivo u lezecem polozaju,kasalj me budi,imam povisenu tt od37 do 37,3,ne svakodnevno i veliki zamor pri hodu.Gojazna sam 70 kg,165cm, a 10 kg sam dodala u proteklih godinu dana.
Zbog bolesti svoje tete koja je na hemoterapiji zbog karcinoma dojke,a u strahu da je ne zarazim nekom tinjajucom infekcijom otisla sam

Pulmologu,koji je uradio
RTg pluca.Medijastnalno se uocava nejasna formacija,paraaortalno levo bez kompresije na ostale strukture toraxa.Ostalo bo.

Zbog ovog nalaza,dr me salje na
CT pluca koji kaze:Pregled ucinjen u prijesecima od 5 mm,bez razmaka izmedju prijeseka.Trahea,veliki bronhi,plucni parenhim bo. Medijastinum : timus izrazito nehomogeno izmenjen ,a od timusa ka aorti veca nakupina tkiva nejasnih karakteristika,vise levo,paraaortalno(masno tkivo),koje vrsi blagu komresiju torakalne aorte.Nema uvecanih lgl.
Dg izrazita masna degeneracija timusa diferencijalno dolazi u obzir timom ili NHL.
Meni radiolog usmeno govori da je nalaz apsolutno uredan,te da je masno tkivo u pitanju ,ali da mora sve opcije da napise

Vracam se pulmologu koji gleda snimak i kaze da u mojim godinama timus velikim delom atrofira,da on nikada nije cuo za masnu degeneraciju timusa i da njemu snimci na zalost ukazuju na znacajne promene u smislu HL ili NHL,te me upucuje hitno hematologu.

Hematolog KKS bo sem Hgb 98,se 30,fe 2,1,tibc 1. CRP 15.Ostala biohemija potpuno normalna.
EHO vrata,abdomena i male karlice uredan,nema uvecanih LGL
Dg:Status subfebrilis,Anemia sideropenica ,NHL,HL susp.
Potrebna medijastinoskopija sa ph analizom vidjenih promena.
Pitam da li je moguce da je u pitanju masna degeneracija timusa jer sam se toliko udebljla u poslijednje vreme,on tvrdi takodjer da za to nije cuo i da u mojim godinama timus nestaje.
Posto mi se ne ide na medijastinoskopiju ako ne moram,stric mi je umro od sepse po operaciji zucne kese,pa se malo plasim,a imam toliko oprecna misljenja o tome sto snimci predstavljaju molim Vas za pomoc i pojasnjenje!

Da li postoji masna degeneracija timusa?
Da li se ona moze videti na CTu i jasno diferencirati od ovih tumora Hl,NHL,timom,ako postoji?
Da li bi NMR dao pravu sliku?
Koja bi bila Vasa preporuka?
Unapred Vam od sveg srca zahvaljujem!


Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

12.10.2009. 20:25

Poštovana,

Na CT-u, kao ni na drugim radiološkim i sličnim pretragama (npr. PET) se mogu vidjeti razne promjene, no nije moguće točno odrediti koji je uzrok viđenih pretraga. Bojim se da vas je radiolog htio umiriti, mislim da je nužno učiniti biopsiju tvorbe u prsištu kako bi se ustanovilo o čemu se radi. Sasvim je moguće da se radi o limfomu, a nema drugog načina da se to ustanovi osim biopsijom, tj. uzimanjem dovoljno velikog uzorka iz te tvorbe koji će se onda pregledati pod mikroskopom. Uzorak tvorbe se može uzeti medijastinoskopski, dakle tako da vam se u medijastinum, prostor između plućnih krila i srca, uvede cijev kroz koju se onda klještima uzme uzorka tkiva, ili otvorenom biopsijom uz parasternotomiju, tj. tako da kirurg zareže kožu i ptokožje uz rub prsne kosti, uđe u medijastinum i uzme uzorak tkiva za analizu.
Moj vam je savjet da ne odugovlačite s izvođenjem biopsije jer je, i zbog uspješnosti liječenja i zbog vašeg duševnog stanja bolje da se dijagnoza postavi što prije.



Prof. dr Igor Aurer

rebic

26.11.2009. 12:05

Postovani profesore,

Evo javljam Vam se da bih zahvalila na prethodnom savetu i zamolila Vas za par pojasnjenja i odgovor koji mi je zbog porodicne situacije jako bitan(sestra boluje od ca jajnika,ceka je operacija meta na jetri za koji dan,a tetka sa kojim zivimo je u terminalnom stadijumu ca dojke,ali se trenutno oseca dobro,jedino ja radim i relativno dobro se osecam pored svog nalaza)

Naime,uradjena je medijastinoskopija(u okviru operacije nastupiloj znacajnokrvarenje te sam 10 dana provela u intenzivnoj nezi i primila bezbroj transfuzija...)
Sada sam sto se toga tice sasvim dobro...
Tumorska masa u medijastinumu bila je velicine 15 cm i vrsila subopstrukciju desnog bronha ,kao i blagu kompresiju na denu srcanukomoru.Izvadili su, kazu,oko trecinu mase i to je potvrdio i kontolni CT.

Ono sto ne valja je PHDg:NHL,difuzna histiocitoza,kl.stadijum 4 sa zahvacenoscu jetre i uvecanjem slezine,kostana srz je bila ok...LDH je jedini izrazito visok 1155...

Posto jos ne smem da primim hemo zbog velikog postoperativnog krvarenja,a osecam se odlicno,ak sam se preoperacije bila i ugojila,a imammnogo posla zbog sestre i tetke...,zanima me nekoliko stvari ako biste mogli da odgovorite:
Koliko jos bih ,teoretski bar, mogla da se ovako dobro osecam?Vise i ne kasljem kao pre operacije,imam samo blagu,blagu malaksalost i vecernje temperaturedo 37,5 .To me zanima zbog eventualno postoperativne nege sestre...,Ona bi ako sve bude ok trebalo da izadje iz bolnice za 15 dana i sigurno da se oporavlja jos bar mesecdva..Imam li ja toliko vremena da budemu relativno dobrom stanju?

Kakvaje realna prognoza moje bolesti?Koliko bih vremena dobila hemoterapijom,a koliko imam bez nje?

Koliko se sme cekati na hemo sa ovakvom dijagnozom...?

I ono sto me najvise muci je kako se ja mogu ovako dobro osecati,a biti ovoliko bolesna...???Kako to da se popnem,skoro ustrcim do 5 sprata sa torbama punim do vrha,aimam ovakav nalaz???

Oprostite na opsirnosti!
Mnogo Vam hvala na Vasoj volji da nam svima pomognete!
Rebeka

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

26.11.2009. 20:00

Draga Rebeka,

Bojim se da vam precizno mogu odgovoriti samo na zadnje pitanje. Zloćudne bolesti (tj. rak) često ne prave smetnje dok se izrazito ne prošire. Kada bi smetnje bile sukladne težini bolesti, bilo bi ih puno lakše otkriti dok se još nisu proširile što bi znatno popravilo prognozu nekih vrsta raka, kojima vaša obitelj na žalost izgleda obiluje.

Što se vaše bolesti i njene prognoze tiče, moram priznati da mi dijagnoza nije posve jasna. Radi li se o Langerhansovoj histiocitozi (ranije poznatoj i kao histiocitoza X) ili nekoj drugoj bolesti? Langerhansova histiocitoza je skupina rijetkih bolesti vrlo različitog kliničkog tijeka, no postavljanje dijagnoze na temelju pregleda uzorka tkiva je često vrlo složeno. Možete li možda prepisati čitav patohistološki nalaz i odati mi gdje je dijagnoza postavljena?

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

rebic

27.11.2009. 09:55

Postovani profesore,

Opet Vam mnogo,mnogo hvala na ljubaznosti i jasnim odgovorima!

Dijagnoza je postavljena,pretpostavljam na Institutu za patologiju medicinskog fakulteta u Beogradu.
Definitivni ph nalaz nisam dobila na ruke,niti stoje u otpusnoj listii,vec sam izasla iz bolnice kad je bilo zavrseno.Oveinformacije su prepisane iz otpusneliste.Konacna dijagnoza je glasila NHL,difuzna histiocitoza,kl st 4.Ostalih par podataka(zahvacenost jetre,visok ldh),sam odabrala kao jedino zancajne iz celog otpusnog pisma.Ostalo je sve bilo u grnicama normale.
Plocice i ako sam se dobro izrazila,kalup tkiva su poslate na reviziju u Drezden,jer grudni hirurg koji me je operisao odbio da mi da ph nalaz uz objasnjenje,bas kao i Vase, da je ovo redja forma limfoma i da su odlucili radi svake sigurnosti da posalju na reviziju u Drezden.Ocekujem da to bude uskoro gotovo,narocito jer sledeceg petka odlazim na zakazani hematoloski konzilijum.Cim nalaz bude gotov prepisacu u celosti!
Mnogo pozdrava!
Rebeka

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

27.11.2009. 20:05

Draga Rebeka,

Mislim da je u vašem slučaju od ključne važnosti napraviti dodatne histološke analize. Nakon toga će biti jasnije kako vas treba liječiti i kakav je očekivani ishod.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

rebic

01.12.2009. 22:20

Dragi profesore,

Moram Vam ponovo zahvaliti na utrosenom vremenu,ljubaznosti i jasnoci u odgovorima!

Vasi odgovori su mi mnogo pomogli(na kraju,zahvaljujuci Vasem prvom odgovoru,bas kada sam bila na ivici da odustanem od dalje dijagnostike,resila sam da ipak proverim situaciju).
Danas sam dobila poziv sa klinike,receno mi je da je definitivni ph nalaz stigao i hitno sam upucena sam na hematoloski konzilijum(inace je moj termin za konzilijum bio petak)Nalaz ponovo nisam dobila na ruke...,ali sada ipak imam mnogo vise podataka
dg:NHL,cs IVB ph:dlbcl.nos,centroblastic,cd 20 +
St.post mediastinoscopiam.
Zbog komplikacija nastalih tokom gore navedene intervencije,predloze se pocetak terapijskog protokolaCHOP_R,ne pre 15.12.2009 za kada se zakazuje konzilijum u cilju evaluacije stanja pacijentkinje i odluke o pocetku navedene terapije.
Za konzilijum je potrebno pripremitiKKS,celokupnu biohemiju,se,fibrinogen,faktore koagulacije(zavod za transfuziju),EHO srca sa kolor dopl.,MSCT grudnog kosa sa angiografijom(moli se radiolg za detaljno poredjenje sa prethodnim nalazom),EHO abdomena i malekarlice.

Ovi odlaganje je zbog operativne povrede nekog veceg k.suda kada je nastao i hematoma koji se jos uvek nije resorbovao kako su mi objasnili.
Eto to je sve,ako ikako dodjem do jos koje informacije,dodacu.
Jedno mi nije jasno IV stadijum je zbog zahvacenosti jetre i ogromnog LDH,ali zasto B,kada sam sasvim dobro?Da li i temperature ulaze u kvalifikaciju za B?Znam da je to verovatno nebitno,ali eto...,radoznala sam?
Sta Vi mislite o svemu ovome?

A sad imam jos jednu molbu!

Rec je o mojoj kumi,1952,godiste vec godinu dana ima subfebrilne temperature,37,1-37,5 svakodnevno,variraju u toku dana,malaksaloscu i nocnim i dnevnim znojenjem,drhtanjem ruku i celog tela i u miru,trnjenjem nogu i cescim trombozama (do sada 3 tromboe za godinu dana).Stanje se nije pogorsavalo u toku ove godine,isto je .

. Infektolog je pregledao apsolutno sve za sta postoje testovi,iskljuceno je bilo kakvo inf.oboljenje)

Hematolog je radio Ro pluca,uredan,,Eho vrata reaktivne lgl,eho abdomena i male karlice uredan,stolica bez okultnog krvarenja,kolonoskopija uredna.

Imunolog kod ocnog poslao dg cerratoconjuctivitis sicca,scintigrafija pljuvacnih zl,slabo lucenje pljuvacke po stimulaciji limunom,
Sva antitela sem antikardiolipiskih uredna ACLA IgG25,ACLA IgM uredna,Beta 2 mikrogl.uredan,

Se 14,CRP2,4 ,fibrinogen 5,3,
Le i formula i celokupna biohemija idealni,

elektroforeza proteina 3 puta pokazuje blago uvecanje alfa 2 i blago smanjenje gama globulina,a imunoelektro uredna

komplementi uredni
aglutiniona nem

Da ne bi i ona prosla kao ja,pa da otkrije svoju bolest u IV stadijumu,a i da bi joj se olaksala ta malaksalost znojenja i temperature,molim Vas dajte nam predlog sta bi jos trebalo uciniiti da bi se sa vecom verovatnocom moglo reci da bar ona nema limfom?

Mnogo mnogo Vam hvala jos jednom!

Pozdrav! Rebeka



Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

05.12.2009. 16:30

Draga Rebeka,

Kod vas se radi o B velikostaničnom limfomu. Iako je histološki nalaz očitan kao nos podtip (što je engleska kratica od “not otherwise specified” tj. “bez posebnih značajki”) klinički mi se čini da vaša bolest odgovara B velikostaničnom medijastinalnom limfomu. Ta varijanta bolesti se najčešće javlja u žena u 4. desetljeću života i obično se ne širi izvan prsnog koša. U vašim pismima nisam uspio naći podatak da vam je rađen CT abdomena i male zdjelice, pretraga kojom se preciznije nego ultrazvukom može ustanoviti jesu li limfomom zahvaćeni i trbušni, odnosno zdjelični, limfni čvorovi i organi. Stoga bi me zanimalo otkuda podatak da vam je zahvaćena jetra. Inače stadij IV znači da se bolest proširila izvan limfnih čvorova pod uvjetom da to širenje nije posljedica rasta čvora (dakle ako se je čvor u prsnom košu tako narastao da tumor doseže do npr. pleure, to još uvijek nije stadij IV). Kod vas bi, na primjer, mogli biti zahvaćeni pluća, pleura (plućna maramica) ili perikard (srčana ovojnica), iako za to nije bilo znakova na početnom CTu. B simptomi su: gubitak na tjelesnoj težini, izraziti svrbež kože, temperatura preko 38 i obilno noćno znojenje (tako da se po noći morate presvlačiti). Prema tome, temperatura do 37,3 nije B simptom.
Prosječno se od vaše bolesti imunokemoterapijom (npr. po shemi R-CHOP) i zračenjem izliječi oko 60% bolesnika. Nepovoljni prognostički čimbenici u vašoj dobi su visok LDH (što imate), loše opće stanje (što nemate), stadij III ili IV te zahvaćanje više od jednog nelimfatičkog organa. Bez novih CT pregleda i biopsije koštane srži, ne mogu procijeniti zadnja dva parametra.
Toliko za sada o vama.

Što se vaše kume tiče, ona, čini mi se, ima autoimunu bolest, dakle bolest u kojoj obrambene snage organizma napadaju vlastita tkiva, koja se zove antikardiolipinski sindrom. Taj sindrom može biti posebna bolest, a može se javiti i u sklopu drugih autoimunih bolesti (kod nje, obzirom na suhoću sluznica oka i usta, vjerojatno bi to bio Sjogrenov sindrom) ili raka. Prema tome, potrebna je obrada kako bi se ustanovilo postoje li negdje znakovi nekog tumora što obično uključuje, uz pretrage koje je već učinila i mamografiju (snimanje dojki), gastroskopiju te ginekološki pregled i obradu. Korist od CTa prsnog koša i trbuha je dvojbena. Zbog drhtavice i trnjenja bi je trebao pregledati i neurolog, a trebala bi piti i lijekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi u dozi koja će biti dovoljna da spriječi ponovnu pojavu tromboze (obično je to INR 2-3, ali nekada u njenoj bolesti treba biti i viši).
Na žalost, i vi i ona morate biti svjesni da se, čak i ako su sve pretrage uredne, postojanje zloćudne bolesti nikada ne može u potpunosti isključiti.

S poštovanjem

Prof. Dr Igor Aurer