Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


VELIKOSTANIČNI NHL LIMFOM - PLAVI NOKTI


Autor Poruka

katarina1

05.03.2010. 11:25

Poštovani,

moja majka ima 63 godine i ima velikostanični nhl limfom, usto ima anginu pektoris, regurgitaciju, prolaps mitralnog kuspisa i zadebljanje srčane stjenke. Unazad dva i pol mjeseca ima plave korjene noktiju na rukama, povišene trombocite (i do 800), za srce ne uzima nikakve lijekove. Trenutno ima 50 kg, jede, uzima i prosure, ali nikako da dobije na težini, nego mršavi, željezo ima 2, i u perifernoj krvi su nadjeni blasti nakon 4. kemoterapije, sada je dobila petu, sedimentacija je 60, CRP je isto 60, dva tjedna nakon kemoterapije, kad padaju leukociti temperatura naraste i do 38. Najljepsa Vas molim za savjet, kakve nadopune bi mogla uzimati za zeljezo i za dobivanje na težini, sto znaci da su u perifernoj krvi nadjeni blasti, zašto ima plave nokte i zašto ima tako visoku sedimentaciju i CRP i da li je normalna pojava da temperatura toliko poraste nakon kemoterapije.
Najljepša hvala!

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

05.03.2010. 22:40

Poštovana,

Najlakše mi je odgovoriti na pitanje o noktima. Kemoterapija djeluje na sve stanice u tijelu koje se dijele pa tako i na stanice korijena nokta. U vrijeme kada bolesnik dobiva kemoterapiju, nokat raste sporije što se očituje pojavom tamnih pruga na noktima. Pretpostavljam da je to ono što vi zovete plavim noktima. Nakon što završi s liječenjem, nokti će dalje rasti normalno.
Zloćudna bolest i kemoterapija djeluju na organizam tako da on smanjeno stvara nove bjelančevine i druge građevne dijelove tijela. To se zove "katabolizam". U katabolizmu je koncentracija željeza u krvi niska (iako je količina željeza u tijelu normalna!), a tjelesna težina često pada. Zbog sličnih razloga je često visoka i sedimentacija. To samo po sebi nije zabrinjavajuće ako vaša majka nije izgubila više od 10% tjelesne težine i ako nije postala izrazito mršava. To može najbolje procijeniti vaš liječnik računajući indeks tjelesne mase ("body mass index" ili BMI). Ako je potrebno, može se pokušati s dodatnim pripravcima za prehranu na usta i lijekovima koji potiču apetit (npr. megestrol acetat), no učinak ovog liječenja često nije dobar ako liječenje zloćudne bolesti nije učinkovito. Sve ove promjene se obično povuku nakon uspješnog završetka liječenja.
Najteže mi je odgovoriti na pitanja o vrućici i blastima. Naime, vrućica može biti znak infekcije, ali i limfoma. To najbolje može procijeniti liječnik koji liječi vašu mamu.
Nije uobičajeno naći blaste u krvi niti kada B velikostanični limfom zahvaća koštanu srž. Osim toga, pitanje je kako su blasti u krvi nađeni. Da li ih je našao liječnik ili zdravstveni radnik koji ima iskustva s pregledavanjem koštane srži i krvnih razmaza, netko tko to radi samo povremeno ili aparat? Pogotovo u potonjem slučaju blasti mogu biti samo znak oporavka krvne slike nakon terapije.
Obzirom da je vaša mama već dobila 4 ciklusa terapije, može se pouzdano procijeniti odgovor na dosadašnje liječenje. Ako je došlo do značajnog smanjenja tumora, liječenje treba nastaviti. Međutim, ako odgovor nije bio dobar, onda i vrućica i blasti mogu biti znak napredovanja zloćudne bolesti!

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer