Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hodgkinov limfom


Autor Poruka

sejo

22.04.2010. 20:00

Postovanje;
Moje ime je Sejo i prije godinu dana dijagnostikovan mi je Hodgkinov linfom, tip mjesovite celularnosti cetvrti stepen. Primio sam 8 hemoterapija BEACOP-protokol od kojih je 5 bilo eskalirajucih doza. U biopsiji kostane srzi na pocetku lijecenja otkrivene su Stajmbergove celije ali poslednja biopsija pokazuje da je kostana srz uredna. U Zagrebu san radio pet-ct gdje mi je potvrdeno prisustvo bolesti u predjelu desne prepone desnog butnog misica i desnog gluteusa max promjera do 15mm.
Pitanja:
1. U desnom Gluteusu na mjest gdje je pokazana aktivnost prije 3god imao sam jak udar padom s motora i od tada me boli postoji li mogucnost da to nije linfni cvor vec neka druga anomalija
2. zracio sam sva mjesta gdje su bili linfni cvorovi ispod i iznad dijafragme i sada imam bolove u jednjaku otezano gutanja i bolovi pri gutanju, da li je to od zracenja ili od neceg drugog.
linfne cvorove sam imau na: Slezani; uz aortu,oko zeludca, u preponi infiltrat u plucnom krilu s tim da nogi i gluteus nisam prije nikada snimao.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

23.04.2010. 01:40

Dragi Sejo,

Mislim da ste u pravu. PET je vrlo osjetljiva dijagnostička metoda, ali nije specifična. To znači da pozitivan nalaz osim limfoma može uzrokovati i, na primjer, upala. Zbog toga je preporuka da se, kad god je to moguće učiniti bez većeg rizika za bolesnika, aktivnost Hodgkinove bolesti na PET pozitivnim mjestima provjeri punkcijom odnosno biopsijom. Obzirom da su desna prepona, gluteus i natkoljenica dostupne punkciji odnosno biopsiji, mislim da bi bilo dobro, prije nastavljanja liječenja, na taj način provjeriti je li uzrok pozitivnog nalaza uistinu limfom.
Isto tako, bolovi u jednjaku i smetnje gutanja su česta nuspojava zračenja limfnih čvorova smještenih u medijastinumu, tj. sredoprsju. Jednjak prolazi uz te čvorove i nalazi se u polju zračenja. Zračenje dovodi do oštećenja sluznice što se može očitovati bolovima i smetnjama gutanja. Osim lijekova protiv bolova, mogu biti od koristi i lijekovi koji smanjuju lučenje želučane kiseline koja, u slučaju oštećenja donjeg dijela jednjaka, može ulaziti u jednjak i dodatno oštećivati sluznicu. Ako se stanje ne popravi, može vam se napraviti gastroskopija da se isključi infekcija oštećene sluznice gljivicama ili herpes virusom.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer