Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Limfni cvorovi vrata


Autor Poruka

Jecka27

08.04.2010. 00:10

Postovani,zanima me da li je preko ultrazvuka moguce utvrditi da li je rec o upalnom ili tumorski infiltriranom limfnom cvoru?Naime,vec 2 meseca imam palpabilne limfne cvorove na vratu(za koje se na prvom ultrazvuku ispostavilo da su manji od 1cm i to ih je bilo samo dva dok se na drugom UZ naslo mnostvo svi od 0,5 do1 cm,dijagnoza reaktivni limfadenitis colli bil.?).Vrat me jako boli pa ga stalno pipam i masiram i svaki put naletim na novu kuglicu.Svi oni su okruglasti,pomicni i ne bole,a najvise me brine jedan sa prednje strane vrata koji se nekako menja,naime postaje manji ali vise okrugao i cvrsci.Molim vas za odgovor jer koga god da pitam kaze praticemo,sta to znaci?Osim toga,imam hronicnu upalu sinusa i najverovatnije prelezanu mononukleozu pre 4 meseca(kazem najverovatnije jer dok je posumnjano na to IgM je bio negativan a IgG 49,9 H) takodje imam povremena nocna znojenja,glavobolje i jak bol u grlu i vratu.Hvala vam mnogo!!!

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

08.04.2010. 18:45

Dragi/a Jecka,

Mislim da se ne trebate brinuti. Uobičajeno je da osobe s kroničnom upalom sinusa imaju palpabilne limfne čvorove na vratu. Sve što ste naveli ukazuje da se radi o reaktivnim limfnim čvorovim, dakle onima koji su se povećali uslijed reakcija na upalu. Preporučam vam da ih prestanete stalno pipati i obaraćati pažnju na njih. Ako uspijete u tome, i vrat će vas manje boliti.
Inače, UZV nije pouzdana metoda za razlikovanje reaktivnih limfnih čvorova od onih koji su zahvaćeni tumorom. Jedina pouzdana metoda za tako nešto je punkcija ili biopsija čvora.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

Jecka27

09.04.2010. 14:40

HVALA VAM PUNO!Doktorka opste prakse mi je rekla da kod hronicnog sinusitisa nema povecanih limfnih cvorova,zato sam se i zabrinula...HVALA!!!