Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


moja sestra ima non-hodgkinov limfom i to velikostanični b imunofenotipa


Autor Poruka

20.09.2008. 22:15

nakon prve kemoterapije pojavile su joj se na koži lica i tijela nešto slično kozicama koje se gnoje ali doktori u bolnici fran mihaljević nisu još uvijek sigurni što je pa me zanima što bi to moglo biti i ima pneumoniju i to bakterijsku pa me zanima koliko je ta pneumonija opasno s obzirojm na činjenicu da leukocita ima samo 0,5 tj. s 10.000 su joj pali nakon prve kemoterapije mabtherom,molim vas da mi netko odgovori koliko je sve to opasno

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

24.09.2008. 12:05

U bolesnika s teškom granulocitopenijom, što znači brojem granulocita manjim od 0,5 x 109/l, rizik od infekcija je vrlo velik. Infekcije u tih bolesnika su opasne ako se ne liječe brzo i učinkovito. Ako se s antibiotskom terapijom započne dovoljno rano, velika većina bolesnika (preko 95%) se oporavi. Na žalost, neki bolesnici, obično oni s infekcijama uzrokovanim vrlo opasnim bakterijama ili otprije teže bolesni, mogu usprkos pravilnom liječenju od infekcije i umrijeti.
Što se kožnih promjena tiče, obzirom da je imunološki sustav bolesnika s limfomom oštećen, moguće je da se vodene kozice ponovno jave i u onih koji su ih ranije prebolili. S druge strane, kožne promjene tipa pustula (gnojnih mjehurića) mogu se javiti i kao posljedica infekcija bakterijama poput stafilokoka ili biti uzrokovane reakcijom organizma na limfom odnosno infekciju. Ovo potonje liječnici zovu piodermijom. Pretpostavljam da će nakon nekoliko dana uzrok kožnih promjena biti jasniji i da će vam liječnici, koji vašu sestru liječe, moći barem približno reći o kojem od ovih uzroka se najvjerojatnije radi.

22.11.2008. 11:10

Hvala vam doktore na prethodnom odgovoru.Zanima me još s obzirom na činjenicu da je sestrina dijagnoza non-hodgkinov limfom -velikostanični b imunofenotipa i to u drugom stadiju ,a za sada dobro reagira na citostatike bolje se osjeća i svakako izgleda(sestra mi ima 33 godine) koje su njene realne prognoze za izlječenje.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

22.11.2008. 23:05

Danas uobičajenom terapijom za B-velikostanični limfom, kombinacijom rituksimaba i citostatske terapije po shemi CHOP (ciklofosamid,doksorubicin, vinkristin, steroid), izliječi se oko 60% bolesnika. Nepovoljni prognostički čimbenici su životna dob preko 60 godina, stadij III i IV, zahvaćanje više od jednog nelimfatičkog organa, loše opće stanje, povišen LDH (biokemijski nalaz iz krvi) i tumorska masa čija najveća dimenzija prelazi 5-10 cm. Prema tome, u vaše sestre su pri dijagnozi mogla biti prisutna najviše potonja tri čimbenika rizika pa mislim da je kod nje vjerojatnost izliječenja oko 70%. Naravno, najvažniji prognostički čimbenik je odgovor na liječenje. Ako se s 3-4 ciklusa terapije postigne smanjenje tumorske mase za više od 75%, vjerojatnost izliječenja je i veća.

17.01.2009. 11:05

Doktore,nakon šeste kemoterapije sestri se stanje toliko pogoršalo da je završila na Rebru,nikuda ne može,teško joj je i pričati,sedimentacija joj je 147,a leukociti 0,3 i to nakon što si je dala injekcije koje potiču njihov razvoj.Trenutno je u bolnici i njena doktorica nije još stigla na posao pa sam poprilično panična.Do sada joj je bilo loše od negdje 10-tog dana od zadnje primljene kemoterapija,ali nikada ovako loše.Da li se tu radi i o nekoj drugoj upali s obziroma na sedimentaciju?

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

18.01.2009. 05:10

Sedimentacija eritrocita je vrlo nespecifična mjera, što će reći da ima jako puno uzroka koji mogu dovesti do njenog povišenja. Kada netko, kao vaša sestra, prima kemoterapiju zbog zloćudne bolesti, ima vrlo nizak broj granulocita i visoku temperaturu, iz sedimentacije se ne može baš ništa dodatno zaključiti.
Inače, obzirom da u svakoj bolnici pa tako i na Rebru, 24 sata dnevno, 7 dana tjedno rade dežurni liječnici koji znaju kako se takve komplikacije liječe, ne trebate se uzrujavati zato što njena liječnica nije tamo.

18.01.2009. 13:15

Dragi doktore,moja sestra je trenutno na intezivno na Rebru,ima tešku upalu lijevog plućnog krila,prije nego su je priključili na respirator zasićenost kisikom u krvi je bila 33%,a šećer joj je bio 20.Nakon što je respirator počeo raditi ta zasićenost popela na 85%tj doktor je nariktao na tu vrijednost.Plućno krilo izgleda uopće više nije radilo.Molim vas ,znam da je to koplikacija te bolesti,ali s obzirom na antibiotike koje joj daju da li postoji mogućnost da se oporavi?Unaprijed zahvalna

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

18.01.2009. 19:55

Upale pluća, koje su tako opsežne da je bolesnika potrebno priključiti na aparat za umjetno disanje, vrlo se rijetko javljaju tijekom prve linije liječenja limfoma. Na žalost, kad se jave vrlo su opasne i mogu završiti smrću. S druge, optimističnije strane, treba znati da se značajan dio bolesnika oporavi. Bolju prognozu imaju mlađi bolesnici s bakterijskim infekcijama kod kojih brzo dođe do oporavka krvne slike.

19.01.2009. 10:10

Na žalost došlo je komlikacija,naime sestra ima upalu pluća i to joj je upaljeno cijelo krilo lijevo .Trenutno je na intezivnoj na Rebru i diše pomoću respiratora.U početku je respirator bio uključen na 80% , a jučer na 50% a zasićenost kisikom je bila 90%.Ali kako vrag ne spava dobila je visoku temperaturu 39 stupnjeva i ima je i jutros.Molim vas da li postoji mogućnost da se izvuče?

19.01.2009. 21:50

Doktore ,uza sve zlo što ju je snašlo ima i sepsu.Znam da nemate magičnu kuglu da bi ste vidjeli kako će sve to završiti,ali me zanima od kuda sada sepsa?Je li to do upale pluća?Zahvaćen joj je i dio desnog plućnog krila.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

19.01.2009. 22:50

Sve što opisujete je jedna jedinstvena komplikacija. Dio pluća koji je zahvaćen upalom ne funkcionira pa zato teško diše. Upalu pluća najčešće izazivaju bakterije. Kroz pluća prolazi puno krvi pa bakterije iz pluća lako prelaze u krv. U oko 1/3 bolesnika s bakterijskom upalom pluća se bakterije mogu naći i u krvi. Infekcija kod koje se bakterije nađu u krvi se zove sepsa. Cilj liječenja kod vaše sestre je omogućiti dovoljnu opskrbu tijela kisikom i antibioticima pokušati zaustaviti infekciju. Ako se u tome uspije, oporavit će se.

22.01.2009. 22:40

Doktore da li mi možete objasniti što je to granulocitopenija jer je do toga navodno došlo kod moje sestre.Na intezivnoj na Rebru danas su joj ponovo radili bronhoskopiju i isisavali su joj gnojnu sluz koja joj se nakupila u plućima,pa ćemo valjda napokon saznati što joj je sve napalo pluća.Sada barem može laše disati bez konstantnog kašlja koji je davi i može pričati jer ovih dana nije mogla niti pričati koliko ju je sve to zajedno gušilo.Leukociti su na 9 i samostalno diše,ali ipak prima kisik na nos.Pozdrav!

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

24.01.2009. 19:25

Granulocitopenija je smanjen broj granulocita (nastavak -penija uvijek znači da je nečega malo). Granulociti su najbrojnija vrsta leukocita -bijelih krvnih stanica. Oni su najvažniji dio našeg sustava obrane od infekcija pa kad padnu ispod 0,5 x 10E9/l jako raste opasnost od teških bakterijskih i gljivičnih infekcija.
Granulociti žive vrlo kratko, manje od 2 dana, pa se stalno moraju stvarati novi. Obzirom da citostatici (kemoterapija) ometaju stvaranje novih stanica, broj granulocita često pada tijekom primjene kemoterapije.

09.02.2009. 11:45

Štovani doktore! Naime tijekom boravka na odjelu hematologije moja sestra (Martina Podunavac) je pregledavajući svoje papire vidjela da joj je sada dijagnoza NHL folikularni IV.stadij .Pa me sada zanima s obziromna činjenicu da imate pristup sestrinoj dokumentaciji koji na kraju ona ima NHL.Možda je ona nešto pogrešno vidjela,a nju je strah bilo što pitati i vas i docenticu iako za vas ima samo riječi hvale i još je rekla da joj je žao što nije vas odabrala za svojeg liječnika. Ako mi ne smijete na ovaj način odgovoriti na moje pitanje molila bih vas da joj vi to sami kažete kada će ovaj tjedan dolaziti na primanje antibiotika i kada ćete se dogovarati za idući ciklus kemoterapije.Unaprijed zahvalna Sanja Krizmanić!

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

14.02.2009. 12:50

Podjele limfoma su se tijekom godina mijenjale i o tome se može napisati podeblja knjiga. U skladu s tim i liječnici koji nisu hematolozi vrlo teško mogu pratiti te klasifikacije. Nisam primijetio da kod vaše sestre postoji dvojba o kojem tipu limfoma se radi, ali isto tako nema nikakvog razloga da, ako joj nešto nije jasno, ne zamoli svoju hematologinju da joj to razjasni.

14.02.2009. 20:15

Hvala na odgovoru doktore!Sestra je pitala svoju hematologicu ono što joj je bilo nejasno i ona je bila zbunjena kako je netko na jednom nalazu napisao dijagnozu koja ne stoji.Sanja

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

16.02.2009. 19:35

Kao što rekoh, klasifikacija limfoma je zbunjujuća za sve koji se njima ne bave, a ponekad i za one koji se njima bave. Stoga se ne treba čuditi ako netko tko nije hematolog ponekad pogriješi u tipu limfoma.