Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


non-hodgkin lymphoma


Autor Poruka

tomica34

12.03.2009. 10:10

Molio bih vas za savjet.Mom ocu je u 10 mj.prošle godine dijagnosticiran MANTLE CELL,CD 20 POZ. STAGE IV B.Do sada je primio 6 kemoterapija i još bi trebao primiti jednu.Kemoterapije dosta dobro podnosi,nije bilo povraćanja,ali poslije svake kemoter.malo malo pa završi u bolnici.Imamo problema sa jako visokim tlakom poslije svake kemoterapije i otpočetka smo imali problem sa prokrvarenjem iz nosa zbog toga je već 3 puta završio u bolnici.Trošio je tablete marivarin protiv zgrušavanja krvi ali to su mu sada ukinuli i uzima umjesto njih andol.Da napomenem da je prije te bolesti imao povišeni tlak već dosta godina unazad i da je na desnoj nozi operirao vene i ugrađena mu je premosnica u nozi zbog toga je i uzimao tablete marivarin.U kratkim crtama sam vam opisao stanje.Ako trebate još kakve informacije mogu vam ih poslati.Jako smo zabrinuti zbog visokoga tlaka jer može dovesti do moždanog ili srčanog udara,pa me zanima je li to posljedica kemoterapija i toga limfoma ili nešto drugo.Terapiju za visoki tlak uzima redovito.Unaprijed vam zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

15.03.2009. 13:05

Poštovani,

Problem vašeg oca zapravo nije limfom već visok tlak. Prema tome, trebao bi se javiti svom liječniku obiteljske medicine kako bi mu ovaj podesio liječenje tlaka. Ako to ne može, treba ga uputiti specijalisti internistu koji se bavi problemom visokog tlaka. Inače mislim da je pametno što je prekinuo uzimati Marivarin obzirom da je imao problema s krvarenjem i nekontroliranu hipertenziju, a ugradnja premosnice u nozi nije apsolutna indikacija za antikoagulantno liječenje. Na žalost, povećana sklonost krvarenja iz nosa javlja se i pri terapiji acetilsalicilnom kiselinom (Andol, Aspirin, ...), no to nije moguće izbjeći jer cilj terapije takvim lijekovima i jest smanjiti sklonost zgrušavanju krvi.