Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NHL difuzni limfocitni limfom


Autor Poruka

inn

18.07.2010. 21:35

postovan dr, nedelju dana mucim se desifrovati sta je sta u vezi bolesti mom suprugu......naime operorao je krajnike koji je bio dosta uvecna i poslan na patohistoloskom naodu i time je ustanovjeno da . tonnzila je zahvachena sa maligni limfom , tipa , difuzni limfocitni limfom .....posle toga je uradzena rengen pluca eho abdomen i svih organa i sve je bilo uredno bez ikakvih promjena.....dalje uradzen je biopsija kostane srzi i komjuterska tomografija i takodze je sve to bilo u redu.....e sad koliko ja citala svi ljudi sa limfomom po netu su opisali i prepisali neke skraenice koje ovde na listi ih nema..pa stoga sam konfuzna kao da neznam sta pitati .jedino stoji opis patohistoloskom naodui i zaklucak da je tonzila zahvacena sa maligni imfom......-difuzni lmfocitni limfom,....hematolog je rekao da ce sve biti u redu..i dao hemoterpiji 2 dana i sad za 3 dedelje treba se opet javiti za dozu terapije....suprug nije lezao u bolnici primio te 2 dana po nekoliko ati i vracao se kuci...ide na posa, napominjem da nije imao svrbez po kozi jedino nek malaksalost i nocno znojenje....pise da je terpija odredzena prema R - CHOP C1i nabrojane su vise sastojka.... moje pitanje je 1.kako mozemo znati kolko je bolet serozna ..i sam rech NHL je zastrasujuci i zasto nigde se nespominje da li je T ili B klelije...2. nigde ni rei o stadiumu...ili je receno izmedzu redova nekako pa ja nemogu svatit ili je mozda samo mali pocetak pa i stoga nije nikakv klinicki stadium.......3. rec difuzni sta znai agresivni me obara i plasi a nemamo neku intenzivnu terapiju.... jedva prezivljavamo ovih nekoloko nedelja , deca nisu mala da bi sakrili i nisu ni velika da bi rzumeli io problemu....suprur je 47 godine...molim vas s ovog sto sam rekla sta vi mozete zakluciti.........pozdr iz MK

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

25.07.2010. 12:05

Poštovana,

Pretpostavljam da vaš suprug ima difuzni B velikostanični limfom. Obzirom da je bolest prisutna samo u tonzilama stadij je I. R-CHOP je uobičajena kemoterapija za ovu vrstu bolesti i njome se izliječi oko 60% bolesnika. Kod bolesnika u stadiju I bez drugih faktora rizika, vjerojatnost izliječenja penje se na preko 80 %.
R-CHOP je oblik liječenja koji se primjenjuje jednom svaka tri tjedna i zbog toga bolesnika nije potrebno hospitalizirati. Isto tako, ako vaš suprug dobro podnosi liječenje, nema zapreka da nastavi s uobičajenim aktivnostima vodeći računa o tome da je skloniji infekcijama nego inače i da mu je koža osjetljivija na sunce.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

inn

30.07.2010. 15:40

postovani DR..sta da vam kazem osim naljepse hvala.....svako pojasnenje pomaze da se lakse nosim s ovom situacijom,,,i da tacno,,pitala sam hematologa (i samo tolko sam mogla jer je zurio) yes ..B celiski je...i mislim da ovaj ima pozitivniju prognozu...je li ??? a to sto ide na posao to me nebrine, to mi pomaze kad sam ocajna da mislim to sto je nehospitalizovan da znaci da je "lakse " bolestan...dali sam u pravu??...i molim vas jos ovo LDH pre prvi hemo je bio 400 a posle 420..( a trebao bi bit oko 240).druga hemo ce za neki dan....nije li trebalo da posle hemo da se smanjue?? jel to povisenje je tolerantno ili ne?? i kakv je znak to?? citala sam da se LDH -om mjeri uspesnost ljecenja kod nekih karcinoma kao i kod NHL ?????

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

09.08.2010. 23:10

Poštovana,

Povišen LDH je nepovoljan prognostički faktor u limfoma. Ne treba očekivati da će se povišen LDH odmah normalizirati nakon prve kemoterapije. Naprotiv, obzirom da se prilikom raspada tumorskih stanica oslobađa LDH, za očekivati je da će neposredno nakon početka liječenja, biti veći. Reevaluacija, dakle procjena odgovora na liječenje se provodi nakon 3-4 ciklusa R-CHOP kemoterapije. Tada bi normalizacija LDH bila povoljan znak. No, treba imati na umu da i puno drugih bolesti mogu dovesti do porasta LDH, na primjer, oštećenje pluća, hemoliza (razaranje vlastitih eritrocita), bolesti crijeva itd.
I da, B limfomi općenito imaju bolju prognozu od T-staničnih limfoma.

Puno pozdrava

Prof. dr. Igor Aurer

inn

10.08.2010. 22:05

ostovani DR. opet ja..ono st ne nemogu skontat je _i ovom sluaju pretrage abdomen, pluca .CT, kostane srzi su bili u redu dali znaci li to da je bolest marginilizovana samo na krajnike ?a tonzili su opearcijom otstranjeni , e sad ..sta u stvri mi ljecimo??? dali je bolest probila preko tonzile? pa otuda i potrebu za hemoterpijama...I najvaznije zasto onda nisu trazili da uradimo pretrage vrata?dali vi osobno mislite da bi bilo dobro da se urade i te pretrazge ? a ukoliko netreba onda zasto?njemu su vrat i glavu pogledali vizuelno i palpacijom......u ove nesrece sreca je kad ima neko kao vi DR. da salusa i razume nas koje smo nenaoruzane strucnim nazivima i tako ljepo razjazsni nasepitaje.....sve pohvale Vama..

inn

22.09.2010. 17:40

postovani Dr. niste bile neko vreme , ali danas sam videla da ste opet tu...bas sam planula , nadam se molim vas da cete mi odgovoriti...da vam bi bilo jasnije sta se desilo i sta hocu pitati pisachu nalaze :

dostavljeni su 4 nepravilni, sivo-kafeavi {braon} ,tkivni fragmenti sa izgledom na tonziliarno tkanje sa dimenzija 2xo.7 do 4x3.5x2 sm

mikroskopski nalaz :pri mikroskopskom pregledu na delovima iz tonzile 1 i 2 identifikovani su kao tonziliarno tkanje fragmenti su prikriveni sa viseslojan plocast epitel. odmah ispod povrsine vidi se difuzna proliferacija na stanice iz tonziliarno limfoidno tkanje koje brise [zbrisava] tonziliarne kripte u vidu na difuzni infiltrat proteze se u celoj debelini na poslate uzroke. u osnovnoj populaciji koja je glavno gradzena od sitni limfociti postoje ostatci od reaktivni folikuli gde se vide krupniji keliji iz folikularni centri
zaklucak ;
tonzila je zafacena maligni limfom iz tipa difuzan limfocitan limfom..
dali se moze zakluciti iz ovog da bolesti nije probio tonzile?.......eho abdomena , rengen pluca , KT i kostana srz su bili u redu..terapija po R-CHOB

ja sam trazila drugo misljenje ( i doktor se slozio)i tek tad sam doznala da plocice nisu bojene(.znaci li to da u pocetku nije uradzena komletna analiza..? )..............................................................................................................
Za reviziji dostavljeni 3 parafinski bloka iz tonziliarnog tkiva. Preseci su bojeni sa HE ,gimza i imunohistohemiski za CD20, CD3, CD5. Ki67,Bcl1
mikroskopski nalaz ;
mikroskopska analiza od primerice pokazalo difuzno narusenu gradbu radi infiltracija sa sitni limfoidni substrat ciji jadra su okrugle sa lakse naborani sa oskudnu do neraspoznatlivu citoplazmu. vide se mitoze . na povrsini prati se sacuvan pokrovan jakoslojan plocast epitel.
imunohistohemiski kelije su sa CD20+,BCL2+, BCL1+, CD3 - ,imunofenotip i sa visokaproliferativna stupnja do 30 procenta na Ki67, nalaz odgovara na B - NHL, mantle cell limphoma.
.....LDH je u normali (oslm posle prve hemo gre se malo povecao.)..
1je li velika razlika u nalazima ili su uradzene detaljnije analize i subpodtip??
2. moze li se iz nalaza naslutiti da bolest nije probila tonzilu?
3. zapoceta terapija generalno odgovara ili ??
4.kolko sam svatila (mantle) je visoko maligni i pretpostavljam zahteva agresivno ljecenje ,s jedna strane, a sdruge strane kako se nadamo da je nema na drugom mestu onda koji je postupak s ljecenjem? u ovakvom slucaju?
5.. kad zavrsi ljecenje ako nesto krene u nezeljenom pravcu moze li se na vreme otkriti , intervenirati i drzati pod kontrolaom da ne bi preslo u ALL?
6. jeli tek tad radi se autotransplantacia i kolko se uspe s njom??? imamo li sanse da ne stignemo dotle? da se ranije izvucemo?

ps.....najdrazi DR. mozda sam vas zbunila s mojim pitanjima ali je i meni zbunio nas dr. kojii je.rekao da je mantle visoko maligni, ali sreca nema druge zlezde nada se da je samo u tonzila , da che 6 hemo , mozda zracenje i ceshe kontrole zatim.....i da je bolesna osoba mlada te da se neda rizikovati nego bi isao na autotransplantaciji .i meni sok kad sam cula tu rec..kako to??mi sad dobijamo terpiju tako reci prevencije radi ,a zasto je pomenuo transplantaciju??valjda je mislio na to kao opciju posle lecenje ukoliko nesto nije u redu....nije valjda transplantacija kao preventiva?? posle te reci jasam postala konfuzna pa mozda i nisam bila u stanju razumeti sta tacno je htio reci.............Vi ste strucni jer ste hematolog i jedini koji je dostupan meni...molom za odgovor....pozdravljam vas i zaista zelim vi svu srecu ovoga sveta

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

28.09.2010. 21:15

Poštovana Inn,

Prvo, zašto liječimo bolesnike s limfomom koji nemaju vidljivu bolest? Kao što znate, zdrava i bolesna tkiva, pa tako i limfomi, su građeni od stanica. Stanice su vrlo male i vide se tek mikroskopom. Da bismo mogli pregledom ili radiološkim (slikovnim) metodama otkriti tumor, on se mora sastojati od nekoliko milijardi stanica. Prema tome, kad se kod vašeg supruga ne može naći drugih sijela tumora osim tonzila, to ne mora značiti da u tijelu više nije ostala niti jedna tumorska stanica, a u slučaju tzv. mantle cell limfoma obično i ne znači. Iskustvo nas uči da se kod bolesnika s takvom vrstom bolesti puno bolji rezultati postižu ako se primijeni sustavno djelujuća terapija poput imunokemoterapije, nego ako se ostane samo na lokalnoj terapiji kao što su operativno odstranjenje ili zračenje.
Drugo, "mantle cell" (ili kako ga ja volim zvati "limfom plaštene zone"blunk je limfom koji se često, nakon dobrog odgovora na liječenje, vraća. Hematolozi to zovu relapsima bolesti. To ga čini težim za izliječiti od difuznog B velikostaničnog limfoma. Uz suvremeno liječenje pet godina preživi oko 50% bolesnika s ovom vrstom limfoma.
Treće, autotransplantacija je oblik liječenja koji se primjenjuje kako bi se pokušao spriječiti relaps limfoma u bolesnika koji je povoljno odgovorio na liječenje, ali ima visok rizik relapsa. Autotransplantacija je zapravo samo metoda koja omogućuje jednokratno davanje vrlo visokih doza kemoterapije i ev. zračenja.
Četvrto, klasifikacija limfoma je složena. Često se ni vrhunski stručnjaci ne slože oko toga u koju skupinu pojedini limfom pripada, a zabuna među patolozima koji se tim dijelom patologije ne bave redovito je još veća. Vrlo je važno da dijagnozu limfoma postavi iskusan patolog koji redovito gleda limfome i ima na raspolaganju dovoljno reagensa za otkrivanje ključnih značajki bolesti. Drugi nalaz je, kao što ste i sami zaključili, znatno informativniji od prvog.
I naposlijetku, kako liječiti vašeg supruga? Ne znam jeste li napisali koliko ima godina. Ako je mlađi od 60 i inače dobrog zdravstvenog stanja da bolest nije lokalizirana na jednom mjestu, moja bi preporuka bez razmišljanaj bilo 6 ciklusa R-CHOP i autotransplantacija (po mogućnosti s još dvije doze rituksimaba). Obzirom da je bolest lokalizirana, mislim da bi se moglo ostati samo na kemoterapiji i zračenju (oprez - zračenje tzv. Waldeyerovog prstena - tonzila u ždrijelu i treće tonzile u gornjem dijelu ždrijela izaziva suhoću usta, gubitak okusa itd.). U tom slučaju je rizik ponovne pojave bolesti nešto veći, no autotransplantacija ostaje kao mogućnost liječenja u slučaju ponovne pojave bolesti.

Ako sam na nešto zaboravi odgovoriti, javite se ponovno pa ću vam odgovoriti idući tjedan.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

Prof. dr Igor Aurer

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

17.10.2010. 15:00

Draga Inn,

Kao što sam već ranije napisao, nema načina da se sa sigurnošću ustanovi da u tijelu nema tumorskih stanica. Ttumor se može otkriti tek kad broj tumorskih stanica prijeđe milijun.
Suvremene metode liječenja limfoma plaštene zone uključuju primjenu rituksimaba (R iz R-CHOPa) i autotransplantacije, prema tome primjenjuju se u nas.
Bolesnici s lokaliziranom bolešću se češće izliječe, nego oni s proširenom bolešću. Nakon 5 godina je oko 50-60% bolesnika s proširenom bolešću liječenih R-CHOP terapijom i autotransplantacijom bez znakova bolesti. Međutim, u ovoj vrsti limfoma bolest se može ponovno pojaviti i nakon više od 5 godina. Broj bolesnika s lokaliziranim limfomom plaštene zone je mali, tako da vam ne mogu dati precizne podatke o prognozi vašeg supruga, u svakom slučaju je bolja od one bolesnika s proširenom bolešću.
Limfom koji se ponovno pojavio nakon početnog povlačenja obično slabije reagira na liječenje nego prvi put.
Ako nakon 4 ciklusa kod vašeg supruga više nema znakova bolesti, mislim da je najbolje da dobije, kako je vaš hematolog planirao, još 2 ciklusa te da mu se nakon toga ozrači područje koje je na početku bilo zahvaćeno bolešću. Tada mu autotransplantacija ostaje kao mogućnost liječenja u slučaju eventualne ponovne pojave bolesti.
Liječenje limfoma plaštene zone je područje koje se intenzivno istražuje tako da postoji velika vjerojatnost da će se u budućnosti pojaviti novi, učinkovitiji i manje toksični lijekovi za liječenje ove bolesti. Prema tome, možete se nadati da ćete sa suprugom proživjeti još dosta godina, čak i ako mu se bolest ponovno javi.

Puno pozdrava