Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NHL-histiocitni sarkom


Autor Poruka

Nives121

21.03.2009. 10:55

Krajem 1. mjeseca, suprugu je počela blago trnuti lijeva noga u prijepodnevnim satima, zatim lijeva ruka, da bi mu na kraju dana bila oduzeta lijeva strana tijela, teško je govorio. U međuvremenu (oko podneva) je dobio infuziju koja ga je digla i bilo mu je dobro, pa nije želio ostati u bolnici. Mislili smo da je to od stresa, jer zaista previše radi. Navečer se ponovila ista stvar, samo u puno gorem obliku,te je završio u bolnici. Izgledalo je kao lagani moždani udar. Nalazom CT-a i MR-a nađeno je zasjenjenje tj. tvorba frontalno desno ( u području girusa cingul i corpus calosuma). Napravljena je stereotaksična biopsija i glasi:
Materijal su tri odvojena tkivna uzorka, u svakom tkivnom uzorku nalazi se dijelom rastrgani cilindar tkiva dužine od 0,6 cm, a širine 0,3 cm. Histiološki u svim cilindrima radi se o zoni hipiksično promijenjenog tkiva mozga unutar kojeg se nalaze difuzno raspršene tumorske stanice u mitozi od kojih su neke patološke. Unutar zone hipoksije uz tumorske stanice vide se i pjenušavi makrofazi, limfociti te brojne krvne žile čije endotel proliferira. Imunohistokemijskom analizom opisane stanice su CD68+, LCA+, S100+, EMA-, AE1/AE3-, CD1A-, HMB45-, CD20-, CD3-, GFAP-, VIM-, sinaptofizin-. Poliferacijska aktivnost u tom području mjerene s Ki-67 je izrazito velika.
U primljenom i pregledanom materijalu radi se o hipoksičnim promjenema mozga unutar kojeg se vide tumorske stanice čija jasna priroda se ne može utvrditi, a obzirom na nalaz imunohistokemije diferencijalno dijagnostički mogao bi doći u obzir histiocitni sarkom.
Operacija je otpala zbog mjesta nakojem se tumor nalazi, kao i Gamma knife zbog difuznosti.
Histiocitni sarkom je podgrupa NHL-a. Suprug je bio zračen 13 puta do sada u kombinaciji sa dexametazonom, te je dobio još 7, pa kontrola i onda ćemo vidjeti što dalje. Moram napomenuti da je on puno, puno bolje. Dosta šeće, sve radi sam. 27. 03. navršava 43 godine.

Dragi doktore, zanima me Vaše mišljenje i da li postoji kakav lijek za ovaj tumor, npr. MabThera.
Zahvaljujem

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

23.03.2009. 20:15

Poštovana gđo,

Nije jasno da rituksimab, odnosno Mabthera, koristi u liječenju limfoma mozga. Kod vašeg supruga, međutim, taj lijek sasvim sigurno nije od koristi jer Mabthera uništava CD20+ stanice, a tumor vašeg supruga je CD20-. Kemoterapija limfoma mozga se temelji na primjeni visokih doza metotreksata, no obzirom na neobičan nalaz histologije, mislim da je bilo opravdano ozračiti ga, a kemoterapiju sačuvati za liječenje eventualnog relapsa.

S poštovanjem