Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NHL- T staničnog porijekla kože


Autor Poruka

romina.pu

04.05.2010. 11:00

Cijenjeni prof. Aurer,
prije 3 mjeseca dijagnosticiran mi je NHL T imununofenotipa perifernih limfocita i s obzirom da se nakon obrade u K.b. Merkur nije pokazala potreba za primjenom terapije , imam nekoliko dvojbi, pitanja, i na kraju , strahova. Kao i većina pacijenata sa sličnim (malignim) dijagnozama voljela bih čuti drugo mišljenje, ako je moguće ovim putem.
Imam 37 god. Negdje u 9.mjesecu prošle god. pojavili su se čvorići, najprije u vlasištu, potom u području trupa i po rukama. Nikad više od 2 do 3 čvorića istovremeno. U prosjeku, nakon 20-tak dana bi se spontano povukli i nakon otprilike toliko vremena bi se pojavio novi čvorić, nekad ružičast nekad ne, uvijek bolan na pritisak, tvrd pod prstima. Dva čvorića su poslana na Šalatu u Dermatološki lab. i nalaz je došao NHL tipa B stanica. Oni su materijal poslali na Rebo na imunohistokemiju i nalaz je pokazao da se radi o T-stanicama. Upravo zbog tih T stanica, koje znače ozbiljniju situaciju, ubrzo sam kompletno obrađena. Htjela bih ovdje biti što konciznija pa ću navesti zaključke.
Epikriza: Na odjel je primljena bolesnica kojoj je ranije dijagnosticiran NHL- T staničnog porijekla kože. Učinjena je opsežna morfološka obrada i obrada koja bi otkrila stupanj proširenosti bolesti. Nije nađena infiltraciaj koštane srži u citološkoj analizi koštane srži kao niti u patohistološkim preparatima.
Predlažu PET-CT zbog nešto uvečanog pankreasa (nalaz CT-ea). Kontrole savaka 3 mjeseca.
U Splitu sam prošli tjedan učinila PET-CT i nije se registriralo patološkog nakupljanj FDG-a koje bi ukazivalo na metabolički aktivnu bolest. Preporuka je ginekološko pregled zbog grlića koji se doima uvećan i hipodenzan.
Nemam nikakvih očekivanih simptoma, svrbež, znojenje, pad težine.
Profesorica koja me vodila objasnila mi je da nema garacije da ako ovo i je kožni tip, da tako kažemo, da se neće jednog dana proširiti negdje, na neki limfni čvor ili organ.
Dok ja ne budem imala nekih problema s ovim čvorićima po koži, koji se pojavljuju i nestaju (iako ožiljci uglavno ostaju), terapija neće trebati. Spominjala je Interferon i th u suradnji s Dermatologijom. Mene zanima da li moj NHL spada u agrsivne ili ne?, da li zaista treba čekati da se proširi na limfne čvorove pa da se ide s terapijom?, zašto imunoterapija ne bi bila izbor u ovom slučaju?, bi li trebalo ponoviti biopsiju?, zašto se kaže "dobro je da je otkriveno na vrijeme" a onda se čeka?. Čitala sam da je i to jedan od načina- čekanje i praćenje, ali da li to vrijedi za T- stanični tip?
Ovo je najkraće što sam mogla izložiti pa će možda i biti da manjkaju baš neki važni podaci iz obrade, ali eto, ako možete pokušajte odgovoriti na neka moja pitanja a ja sam Vam unaprijed zahvalna.
Pozrav

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

05.05.2010. 23:25

Draga Romina,

Posotji nekoliko različitih vrsta T staničnog limfoma kože od kojih se neki ponašaju indolentno, a drugi ne. Možete li mi, molim vas, prepisati patohistološki nalaz i točnu dijagnozu iz nalaza i otpusnog pisma?

Prof. Aurer

romina.pu

06.05.2010. 22:05

Dragi profesore,
šaljem Vam podatke koje ste tražili:
NALAZ BIOPSIJE: Patološka dijagnoza - T-PTCL-NOS
Opis - Histološki se radi o isječku kože gdje je na površini pravilan epidermis. U dubljim djielovima dermisa se nalazi difuzan infiltrat malih i srednje velikih atipičnih limfatičnih stanica sa svijetlim citoplazmama i nepravilnim, cerebriformnim jezgrama. Tumorske stanice infiltriraju okolno kolageno vezivo. Imunohistokemijski tumorske stanice su CD3+ , CD20-.
Opisane promjene ne dopiru do resekcijskih rubova niti baze isječka.
Naknadno će biti učinjena dodatna imunohistokemijska bojenja.
Radi se o non Hodkin limfomu T imunofenotipa porijekla perifernih limfocita.

Moja napomena - o "dodatnim imunohistokemijskim bojanjima" ne znam ništa.

Otpusno pismo - Dg: Ne-Hodkinov limfom (T-stanični) C 83.0

Upotpunit ću pismo još nekim podacima koje u prvom javljanju nisam napisala.
Citološki nalaz - punkcija tvorbe lijeve podlaktice s uzimanjem uzorka za PCR: u vrlo oskudnom punktatu malo eritrocita i amorfne mase.

Opis čvorića: Eritematozna papula s žučkastim središtem, bolna na dodir, tvrđe konzistencije, pomična prema podlozi, promjera oko 0,3cm.

Nažalost, nemam kod sebe prvi patohistološki nalaz (rađen u Salati) koji je govorio u prilog B fenotipa, a trenutno ni nalaz PET-CT nemam , da još neke karakteristike opišem.
Još jednom hvala na ažurnom odgovoru i srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

09.05.2010. 14:55

Draga Romina,

Prema nalazu histologije radi se o agresivnom limfomu. Na preporuku kolega iz KB Merkur su vjerojatno utjecali drugačiji nalaz sa Šalate i činjenica da vam se kožne promjene spontano povlače. Liječenje ovakvih T limfoma je podučje u kojem je malo što posve jasno, neki, npr. mi na KBC Zagreb, ih liječe agresivno, neki, poput kolega iz KB Merkur, poštednije.
Ukoliko ste skloniji agresivnijem liječenju, nego čekanju, razgovarajte o tome sa svojom hematologinjom ili se javite hematolozima u KBC Rebro.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer

romina.pu

20.05.2010. 00:30

Cijenjeni profesore,
hvala na ažurnom odgovoru i isprika što se javljam tek sada. Nekako mi se čini da ću još pričekati s odlukom da započnem s agresivnom terapijom. Ako ste voljni recite mi da li ste pri tom mislili na imunoterapiju ili kemoterapiju? Čula sam da imunoterapija ima za posljedicu jednu lošiju kvalitetu života, kronično povišenu tjelesnu temperaturu, učestale gripe itd., posebno kod pacijenata (kao što sam ja) koji se osjećaju zdravima, u dobroj fizičkoj kondiciji.
Srdačan pozdrav

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

21.05.2010. 20:35

Draga Romina,

Imunoterapija nije standardni oblik prve linije liječenja T staničnih limfoma tako da bi u vašem slučaju prva linija liječenja bila kemoterapija. Inače, nuspojave imunoterapije nisu ni izdaleka tako drastične.

Puno pozdrava

Prof. dr Igor Aurer