Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pametni ljekovi za ljećenje NHL-a.


Autor Poruka

vlado 2

17.08.2010. 00:25

Štovani doktore.
Molim da mi pojasnite koji su to tzv. pametni ljekovi za ljećenje NHL-a.,kakva je njihova učinkovitost u ljećenju.Moja majka je oboljela od NHL.a.prije šest godina i primila je osam ciklusa kemo terapija i bolest se primirila.Prije godinu dana bolest se ponovo aktivirala.Primila je šest ciklusa imunokemo terapija po shemi R-FND koje nažalost nisu pomogle.Nakon toga je išla na zraćenje koje joj također nije puno pomoglo.Procjena je da joj je ostalo manje od godinu dana života u teškim bolovima.Zanima me zašto joj nisu pomogli ti novi ljekovi u koje smo polagali velike nade i postoji li još koja mogućnost ljećenja.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

21.09.2010. 13:50

Dragi Vlado,

Na žalost za limfome, pa tako i za skoro sve druge bolesti, ne postoje lijekovi koji uvijek i kod svakoga djeluju. Zašto je to tako nije lako objasniti. Biološki sustavi su previše složeni da bi uzroci i posljedice bili jasno razlučivi. Općenito govoreći, znamo da postoje neke značajke koje upućuju na veću ili manju vjerojatnost odgovora na određeno liječenje, no za to bih trebao znati nešto više o bolesti vaše majke: o kojoj vrsti limfoma se radi, koje regije limfnih čvorova i drugih organa su zahvaćeni, kakva je krvna slika i LDH, koliko joj je godina, je li još što bolesna itd.
Isto tako govoreći načelno, za limfome postoji puno različitih terapijskih shema, no njihova učinkovitost u bolesnika koji ne odgovore na prvu ili drugu liniju, nije velika.

S poštovanjem

Prof. dr Igor Aurer