Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


REZULTAT PETa,MOLIM DOKTORA ZA POJASNJENJE


Autor Poruka

zvezdataurus

21.03.2009. 19:05

DIJAGNOZA - LYMPHOMA NON HODGKIN CELLULARUM MIXTARUM DIFFUSUM II B BULKY

Uocava se veliki fokus intenzivnog nakupljanja radiofarmaka, nepravilnog oblika (aproks. dimenzija 12,2x10x 10 i SUV vrednosti 13,67) koji ispunjava prakticno celokupan medijastinum i nerazdvojiv je od srcanog masiva. Pored ovog fokusa vidi se nesto manji fokus intenzivnog nakupljanja koji pripada konglomeratu limfnih cvorova preperikadne grupe (aproks. dimenzija 4x5x4 i SUV 8,17). Detektabilno jos sest fokusa intenzivnog nakupljanja manjih dimenzija koji su lokalizovani u grupi presternalnih i preperikadnih limfnih cvorova (velicine od 15 do 20 mm i SUV od 4 do 7). Takodje se izdvaja fokus u grupi interpektoralnih limfatika levo (SUV 7,28), zatim fokus paratrahealno (SUV,5,39).
U projekciji anteriornog segmenta gornjeg reznja desnog plucnog krila vidljiv fokus nakuipljanja radiofarmaka koji odgovara nadalnoj promeni pluca sa SUV 2,03 koja moze odgovarati depozitu osnovnog oboljenja, mada se ni mogucnost granulomatozne promene ne moze iskljuciti, manje verovatna je inflmacija.
U abdomenu nema vidljivih fokusa intenzivnog nakupljanja.

Pacijentica ima samo 32 godine.

Hvala i pozdrav.

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

23.03.2009. 20:15

Poštovani,

Vrlo je teško interpretirati bilo koji nalaz izdvojeno bez poznavanja sveukupne povijesti bolesti, a posebno nalaz jedne tako složene pretrage kao što je PET.
U osnovi PET je pozitivan u područjima intenzivnijeg metabolizma, tj. upale ili tumora. Dakle, ovaj nalaz PET-a najvjerojatnije govori za prisustvo tumora u limfnim čvorovima medijastinuma, a možda i u plućima, no sličan nalaz se može naći i u nekim upalnim bolestima, na primjer sarkoidozi ili nakon teških upala pluća.