Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uvecani cvorovi na vratu kod 3-ogodisnjeg deteta


Autor Poruka

ceca_rudika

28.10.2010. 16:45

Postovani javljam se u vezi jedne curice od 3 godine, zbog manjka apetita,uvecanih cvorova na ispod brade oko 3 cm i gubljenja na kilazi dobili smo preporuku da uradimo KKS, rez sledeci:
30.08.2010.
wbc 15,2
rbc 5,8
monociti 0.08
granulociti 0.38
limfociti 0.54
ostale vrednosti kks uredne, urin uredan
u aprilu ove godine lecena od stomacne infekcije pracene visokom temp i od tada slabo jede.
Zbog kasljanja i uvecanja krajnika i lim. cvorova ispod brade 15. 09. 2010. opet radimo KKS rezultati
wbc 13,4
lym 7
ostalo uredno, urin uredan
Dobila je 10 dana da pije Panclav i posle toga opet uvecani krajnici radi se bris grla i nosa i dalje ista vrednost za wbc i za lym bris grla pozitivan na streptokoku pyogenes a nosa na strptokoku pneumoniu. Dobija Cliacil 12 dana i posle par dana jos uvecani krajnici i limfni cvorovi radi se opet kks sedimentacija 6, wbc 13,4
lym 7 ostalo sve uredno, AST-O reumatski faktor uredna , Epstein barr IgM negativan, Epstein barr IgG pozitivan 2,2, bris grla i nosa bakterioloski negativanferemija 14.
Sta dalje nas pedijatar je reko da ceka da se konsultuje sa nekim evo cekamo vec 10 dana malena nema temp odlicno se oseca pije multivitamine bolje jede i dalje su cvorovi veliki ali ne bolu je povratila je kilazu jedino otezano dise nocu dok spava.
Da li je po vama vrednost leukocita i limfocita normalna za njen uzrast? Da li su ti limfni cvorovi opasni? Sta dalje da pregledamo jer mi je vise dosta samo vadjenja krvi i komentara nista ne valja a ja kad pitam sta dalje ona kaze cekam konsultacije???? Bilo sta da me utesi..... E da i da napomenem da sve KKS koje smo radili imaju iste vrednosti limfocita i leukocita od rodjenja pa do sad. Unapred zahvalna mama

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

31.10.2010. 23:45

Poštovana,

Djeca u toj dobi imaju normalno više limfocita, nego granulocita (dok je kod odraslih obratno). Prema tome, u krvnoj slici vašeg djeteta nema ništa zabrinjavajućeg. Prema onome što ste napisali su limfni čvorovi i krajnici povećani zbog upale uzrokovane streptokokom. Do prije nekoliko godina su se takvoj djeci vadili krajnici. U zadnje vrijeme se međutim nastoji sačuvati krajnike barem do kraja razdoblja razvoja imunološkog sustava djeteta, a to je negdje oko 5. godine života. Obično nakon toga dolazi do smanjenja krajnika i prestanka smetnji povezanih s njima. U međuvremenu, ako vam dijete dobije visoku temperaturu, trebat će mu davati antibiotike, obično neki penicilinski sirup.

Puno pozdrava