Parkinsonova bolest


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10 | Broj poruka: 22

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mirapexin


Autor Poruka

tetka

15.11.2007. 13:25

Moj zet je rodjen 1952. 1999 dijagnosticirano mu je da boluje od parkinsonove bolesti ali u poodmakloj fazi. Sada prima 4 tablete na dan lek nakom i triputa po jedno mendilex i dvaputa po jedan amizol. Posto kod njega lekovi nedeluju u potpunosti kao kod drugih, tako da parkinson veoma brzo napreduje i sada osim jakog tremora (u obe ruke i noge) pocelo je i grcenje odnosno ukocenost u rukama. Lekarka je prepisala da uzima lek mirapexin. Pred 2 godina lezao je mesec dana u bolnici da vide kako podnosi lek mirapexin jer tvrde da ovoj lek svima prija i da dosad nisu imale nus pojave. Ali kod moga zeta nije bilo tako vec mu je bilo sve gore i gore tako da su morali da prekine tu terapiju. Sada posto ruke mu se grce opet su mu prepisali mirapexin i poceo je da uzima dva dana po pola tablete ujutro i opet se stanje pogorsalo, pocelo je da mu bude muka. povraca i dr. i opet je prestao da pije ovoj lek i namesto njega uzima kao sto je gore navedeno mendilex. Molim vas da nam odgovorite dali postoji neki drugi lek protiv grcenje osim mirapexina, i dali postoje neki drugi lekovi efikasniji osim nakom (ili kemadrine jer i njega je koristio) i dali moze u njegovim slucajem da pomogne operacija.

Prof. dr. sc. Zlatko Trkanjec, dr. med.

26.04.2008. 21:20

Lijekovi koje ste naveli primjenjuju se u liječenju Parkinsonove bolesti, a neki i u liječenju depresije. U većine bolesnika nakon nekog vremena jedan lijek nije dovoljan, pa se vrlo često propisuje kombinacija lijekova. Odluku o vrsti lijekova, o kombinaciji, učestalosti uzimanja i dozi lijekova donosi liječnik specijalist neurolog nakon pregleda bolesnika. Svaki lijek, pa i lijekovi protiv Parkinsonove bolesti, mogu imati neželjena djelovanja (nuspojave), a i svi bolesnici ne reagiraju jednako na različite lijekove. Danas je moguće određene bolesnike liječiti ugradnjom elektroda u dijelove mozga koji kontroliraju pokrete, međutim takav zahvat se provodi u malom broju centara, a odluku da li je bolesnik kandidat za takav zahvat donosi liječnik specijalist neurolog koji liječi bolesnika.