Parkinsonova bolest


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10 | Broj poruka: 22

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Parkinsonova bolest


Autor Poruka

S_D

23.02.2008. 11:00

Poštovani!
Zanima me koje pretrage se moraju napravit za dokazivanje Parkinsonove i Alzheimerove bolesti?
Riječ je o mojoj baki koja ima 71 godinu. Prije par godina sam primjetila da joj je počela drhtati glava tj "njiše" se nekad lijevo-desno, nekad gore-dolje. Također sam primjetila promjene na njenom licu. Izgleda ko da je u konstantnom grču. Tijelo joj se počelo iskrivljavat, postala je strašno depresivna a mogu reć i zlobna. Također je počela zaboravljat stvari. U nekoliko navrata sam je čula kako razgovara sama sa sobom a i u nekoliko navrata joj se promijenila boja glasa i oblik lica dok sam pričala sa njom.
Imala je živčani slom oko 30-e godine života zbog gubitka djeteta i bila je na psihijatriji zbog toga. Sada liječi povišeni krvni tlak, osteoporozu, masnoću a počeo se javljat i povišeni šećer.
Također me interesira da li kombinacija ljekova na primjer za liječenje povišenog krvnog tlaka i za liječenje loše cirkulacije, mogu davati neke simptome Parkinsonove bolesti ili Alzheimerove bolesti?
Molim Vas pomozite!
Hvala Vam!

Prof. dr. sc. Zlatko Trkanjec, dr. med.

26.04.2008. 21:20

Parkinsonova i Alzheimerova bolest dijagnosticiraju se uglavnom kliničkim pregledom. Temeljem vašeg opisa nije moguće zaključiti o kojoj bolesti bi se kod Vaše bake moglo raditi. Svakako se s bakom javite liječniku specijalisti neurologu koji će je pregledati, postaviti dijagnozu i propisati potrebne lijekove. Većina lijekova za liječenje povišenog krvnog tlaka i za liječenje loše cirkulacije najčešće ne daje simptome Parkinsonove niti Alzheimerove bolesti.