Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CIN I, biopsija


Autor Poruka

myname

04.06.2009. 23:15

Poštovana,
Molim Vas za savjet i stručno mišljenje. Imam 25 godina, nikada nisam rađala. 2007g. pojavio mi se CIN I na papa testu, urađeni su mi svi brisevi koji su uredni, no testom na hpv pronađen je genom visokog rizika. Svi papa testovi do 11mj 2008 bili su mi CIN I, no naredni je bio uredan. U 4mj 2009 opet mi se pojavio CIN I a nalaz od kolposkopije govori: porcija konična, sk.vidljiva, zt.stabilna, na 18h manji areal promjera 3-4mm sa bijelkastim epitelom, jod negativ. U slučaju perzist. CIN I i keratoze planira se biopsija. Naime doktor (na kolposkopskom pregledu) mi je spomenuo da bi u mom slučaju bilo najbolje spaljivanje, no nije li moguće biopsijom ukloniti dio koji je bolestan? Što bi mi Vi preporučili, koji postupak ili metodu koja bi bila najbolja za mene i najpoštednija? Na kontrolu i biopsiju sam naručena tek za 4mj, ne znam čemu se mora toliko čekati ako je već pronađen sumnjivi areal? Doktorica mi je prepisala za sada Albothyl vaginalete (8 kom).
Unaprijed hvala!

Marija Hršak, dr. med.

07.07.2009. 23:25

Poštovana, Vaš nalaz na kolposkopiji pokazuje blagi stupanj promjena. No, ukoliko će abnormalnosti na PAPA testu perzistirati u smislu CIN promjena, potrbno će biti napraviti biopsiju ili krioterapiju, da bi se točno moglo utvrditi o čemu se radi. Biopsijom se uzima uzorak tkiva za patohistološku dijagnozu, te se tom metodom može i odstraniti dio bolesnog tkiva sa vrata maternice. Biopsija je, dakle, i dijagnostička i terapijska metoda. Krioterapijom se pod vrlo niskom temperaturom smrzava dio bolesnog tkiva i na taj način uništava. Krioterapijom ne dobivamo uzorak tkiva za analizu. Koja se metoda upotrebljava ovisi o načinu rada Klinike u kojoj se zahvat radi. Obje metode su učinkovite.
Za 4 mjeseca ponovite PAPA test, te daljnji postupak ovisi o tom nalazu. Algoritam postupaka kod takvih promjena je da se PAPA ponavlja za 3-4 mjeseca, te zbog toga i čekate ova 4 mjeseca.