Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cin III, pa dvaput uredan papa


Autor Poruka

Dijana26

15.09.2009. 12:50

Poštovani!
U ožujku o.g. papa test je pokazao CIN II. Načinjena mi je kolposkopija, koja je pokazala promjene, potom i biopsija, koja je pokazala CIN III. Sljedeći papa test nakon šest tjedana od biopsije bio je bez cina, ali s jakom upalom. Preporučene su mi betadine vaginalete i novi papa za dva-tri mjeseca. Sad sam napravila taj novi papa test koji je opet bez cina, ali još uvijek je prisutna jaka upala i opet sam dobila betadine kao terapiju. Rečeno mi je da dođem za 2 mjeseca na novu papu.
Kod prvog lošeg pape radila sam cervikalne briseve, negativno na bakterije (klamidija, mikoplazma, ureaplazma i ne znam što još), ali prisutan HPV visokog rizika.
Zanima me što ta jaka upala znači u kontekstu cinova? Ometa li upala postavljanje dijagnoze od strane citologa, odnosno je li možda CIN još uvijek prisutan, ali se zbog upale ne može detektirati? Jesam li se riješila CIN-a ili to nije sigurno, iako je dvaput zaredom papa bio "uredan"?

Puno hvala na odgovoru!

Marija Hršak, dr. med.

23.09.2009. 10:30

Poštovana, biopsija je dijagnostičko-terapeutska metoda kojom se postavlja konačna dijagnoza, a isto tako se odstranjuje i promijenjeni dio tkiva. Nakon toga je potrebno redovito kontrolirati PAPA testove. Budući da su Vam brisevi vrata maternice bili uredni, nije potrebno provoditi antibiotsku terapiju. Moguće je da jaka upala može prikriti pravu sliku nalaza, ali budući da su u dva navrata PAPA testovi bili uredni, očito je da nema atipije stanica. HPV infekcija je u 80% slučajeva prolazna, tek 10-20% žena razvije trajnu infekciju, koja dovodi i do promjena u smislu CIN-a. Mi ne možemo znati tko će razviti trajnu infekciju, stoga je potrebno da redovito kontrolirate i radite PAPA testove. Jačajte svoj imunitet nekim od preparata sa tržišta, da bi se organizam i sam borio protiv HPV-a, te redovito i dalje radite PAPA testove.