Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

Pirika

19.11.2009. 00:00

Postovana dr.,
molila bih Vas da mi odgovorite da li kod HPV-a, bilo kojeg tipa, obavezno dolazi do prijenosa virusa spolnim putem sa partnera na partnera ili je moguce da jedan bude zarazen, a drugi ne? Naime, moj decko je bio na kontroli i uocene su mu promjene na spolovilu te je utvrdjeno da je zarazen nekim tipom HPV-a, pa me interesira da li je 100%-tna mogucnost da sam i ja zarazena ili bih ipak mogla biti zdrava? Na pregled idem za 2 tjedna, ali bih voljela znati odgovor prije, ako je moguce.
Unaprijed hvala!

Marija Hršak, dr. med.

29.11.2009. 18:00

Poštovana, HPV se prenosi spolnim putem, ali za prijenos infekcije nije potreban penetrantni odnos, već je dovoljan kontakt kože i sluznice. Moguće je da je Vaš organizam imunološki dovoljno jak da se bori protiv HPV infekcije, ali Vam to nitko ne može garantirati. Stoga savjetujem da svakako koristite kondome, mada niti oni nisu 100%-tna zaštita i redovito kontrolirate PAPA test, te napravite briseve na HPV. Svakako uzimajte nešto za jačanje imuniteta.