Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV, zaštita


Autor Poruka

Janica87

11.11.2009. 12:20

poštovana,
imam 22.godine i u ozbiljnoj sam vezi 2god. prije 1,5god mi je nalaz pape pokazao cinI i hpv.nakon provedenog liječenja (doksiciklin), mene i decka, redovito odlazim na preglede svaka 4mj. zadnja 2 papa testa su pokazale ASC-US, a nista nije bilo navedeno za hpv. kolposkopija je rađena triput, a na zadnjem kolp.nalazu su vidljive blage promjene te sam naručena za 6mj na slijedeći pregled. prema tome, znaci da se je stanje poboljšalo. pazim na prehranu (voće/povrće), ne pušim i ne pijem kako bih podigla imunitet. cijelo to vrijeme nisam pila kontracepcijske jer su mi rekli da se onda organizam bolje oporavlja. no, ginekologinja mi je propisala Yaz kontraceptive zbog policističnih jajnika. zanima me da li bi to moglo pogoršati trenutno stanje?
slijedeće pitanje se tiče zaštite? kako ću koristiti kontraceptive da li je nužno još koristiti kondome? koristimo zaštitu cijelo vrijeme, ali se je dogodilo i da nekada nismo, a nije se nista pogoršalo. moram napomenuti da sam u monogamnoj vezi i da nemamo drugih partnera. decko je dvaput napravio testove na sve spolne bolesti i nalazi su bili negativni. da li možemo imati odnose bez kondoma?

puno hvala na odovoru
Janica87

Marija Hršak, dr. med.

29.11.2009. 18:00

Poštovana, konracepcijske tablete se navode kao rizik za spolno prenosive bolesti jer isključuju mehaničku zaštitu (kondom) kod istih. Kondom je zaštita za spolno prenosive bolesti, mada nije 100%-tna. Međutim, kod Vas je hormonalna terapija propisana zbog neredovitih menstrualnih ciklusa i stanje se ne bi trebalo pogoršati. Pretpostavljam da je kod Vas izoliran HPV genotipizacijom. HPV dovodi do abnormalnosti na PAPA test. U 80% slučajeva on je kod žena prolazna infekcija, gdje se organizam jakošću svoga imuniteta izborio protiv njega. Kod 10% žena infekcija HPV-om može prijeći u trajnu infekciju. Mi ne možemo znati koje su to žene, te stoga treba redovito kontrolirati PAPA test. Bilo bi dobro da koristite kondome dok PAPA ne postane normalan.