Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


O papa testu


Autor Poruka

LLena

24.09.2009. 20:10

Poštovana doktorice,
početkom godine dijagnosticiran mi je hpv visokog rizika te je biopsijom utvrđen CIN 2. Nakon biopsije, nalaz papa testa je bio potpuno uredan, a uredan je bio i drugi papa test koji sam radila prošli mjesec. Moj liječnik mi je rekao da, ukoliko želim, mogu ići na trudnoću, s obzirom da hpv trenutno očito miruje pa da iskoristimo situaciju. No, jedna stvar me počela zabrinjavati pa me zanima vaše mišljenje - iako su mi zadnja dva nalaza uredna, jesam li ipak trebala ići na kolposkopiju? Moj liječnik mi je rekao da bih trebala na kolposkopiju ukoliko mi nalazi papa testa ne bi bili uredni, a s obzirom da nisu nađene abnormalnosti, nijsam išla na daljnje pretrage. Je li papa test dovoljno pouzdan ukoliko se često radi? Voljela bih čuti i vaše mišljenje te unaprijed zahvaljujem.

Marija Hršak, dr. med.

06.10.2009. 19:05

Poštovana, Vaš Vam je liječnik dobro rekao. Takav je algoritam postupaka. Bitno je da redovito radite PAPA testove, te se ravnate prema njihovim nalazima. Naravno, da mogu postojati neke varijabilnosti u točnosti nalaza, ali ako su pretrage redovite i uredne, nemate se razloga brinuti. Bilo bi dobro da uzimate i neke od preparata za jačanje imuniteta, da bi HPV bio pod kontrolom.