Upalne reumatske bolesti


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 19

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Arthritis juvenilis chr.


Autor Poruka

nidalch

01.11.2008. 10:15

Postovani
Imam dijete staro 6.god.Prije 5 nedjelja u skoli je pao na leda i navodno povrjedio vrat nakon cega bude hospitaliziran na Ortopedskoj klinici dg.dystensio vert.cervicalis musculorum com susp. subluxactio C1-C2,u tom periodu febrilan,lijecen Ceclor sir.Nakon 7 dana pocinju bolovi u desnoj preponi i denom koljenu.Javlja se i otok desnog koljena i desnog gluteusa .Uradi se UZ:sinovitis desnog kuka ,coxistis lat.dex. na vratu submandibularni limfni cvorovi velicine 0,5-2,0cmLab.nalazi :se13 ast28 alt11 ck78 ldh427 ggt15 ams 42 alp154.Svo vrijeme febricira do 38C.Nakon otpusta iz bolnice dijete opet ne moze ustati na desnu nogu te opet biva hospitalizirano .Uradi se RTG snimak koljena:Na profilnom snimku intraartikularno desno ima se utisak postojanja denzne sjene koja bi mogla odgovarati intraartikularnoj efuziji.Intrapateralni prostor diskretno siri u komparaciji sa lijevom stranom.Interkondilarne eminencije jos uvijek nejasno vidljive Vide se i neravnomjerno rasporedene Parkove linije rasta.U tom periodu javi se i osip po trbuhu i nogama .Terapija Dalsy sir.Na srcu cujan sistolni sum II/6.Tako dolazimo do dg. arthritis juvenilis chr.Terapija Medrol 16 mg.Nalgesin tbl. u trajanju od 6 nedjelja Zanima me Vase misljene o dijagnozi i terapiji i dali su potrebne jos neke pretrage .Hvala

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med.

30.04.2009. 20:55

Nije poznato da fizička trauma može izazvati sistemsku bolest kakvu ste opisali kod svog djelteta. Prije će se raditi o koincidenciji. Simptomi koji su uslijedili mogu se uklopiti u sliku juvenilnog kroničnog artritisa, iako diferencijalna dijagnoza može biti i šira. Za potvrdu bi bilo dobro učiniti neke dodatne pretrage, prvenstveno one imunološke (npr. ANA, RF). Stoga, kako ne znam u kojoj se ustanovi liječilo vaše dijete, predlažem vam da se javite pedijatru koji se specifično bavi autoimunim bolestima, a s moje strane mogu predložiti prof. dr.sc. Miroslava Harjačeka na Klinici za pedijatriju u Zagrebu (ul. Klaićeva).

nidalch

23.10.2009. 10:35

Postovani
I dalje isti problem,djete sada ima bolove u desnom koljenu,i oba skocna zgloba nije bilo veceg oticanja zglobova.Nalazi su svi uglavnom uredni.Uradi se celularni imunitet:Imunofenotipizacijom limfocita periferne krvi pokazuje povecanje udjela limfocita B(konsekutivno i ukupnog HLA DR izrazenog na limfocitima) uz urednu distribuciju ostalih subpopulacija.Apsolutan broj celije i omjer CD4/CD8uredni.Aktivirano je 1,1%Tlimfocita.Zanima me dali ovaj nalaz potvrduje dijagnozu JIA jer je na osnovu ovog nalaza doktorica ukljucila Methotrexat tbl.