Upalne reumatske bolesti


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 19

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalaz


Autor Poruka

angela

16.09.2009. 14:25

dobar dan molim vas da mi pojasnite nalaz rengena!

na rtg obje šake vidi se vrpčasta osteoporoza nešto rubnih uzura na glavicama metakarpalnih kostiju i na karpalnim kostima no stiloidni nastavci ulne obostrano uredni
otok apaartikul. makih česti u poroksimal. interfalagealnoj etaži te se može raditi o chr. upalnim promjenama tipa RA STUPANJ 2/3
izrazitijih degenerativnih promjena još nema.

inače sam žensko imam 30 godina i otišla sam doktoru jer nakon svakog težeg rada odnosno pranja veša na ruke puno žmikanja i svega ostalo imala sam bolove u rukama odnosno prstima i zglobovima pa vas molim da mi pojasnite .

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med.

19.09.2009. 11:50

Radiološki nalaz vrpčaste osteoporoze s rubnim uzurama na glavicama metakarpalnih kostiju i na karpalnim kostima može biti u skladu s upalnim promjenama tipa reumatoidnog artritisa, što je napomenuo i sam radiolog u svom nalazu. No dijagnoza se ne može postaviti samo na temelju tog nalaza, već je za nju potrebno imati podrobnije podatke o Vašim tegobama (npr. jeste li primijetili otekline zglobova i kojih, te jesu li stalne ili nisu, kada su tegobe započele, imate li bolove u mirovanju, imate li produljenu jutarnju zakočenost....?). Važno je i imate li opće simptome: povišenje tjelesne temperature ili barem osjećaj zimice i/ili tresavice (obično navečer), osjećaj umora i opće iscrpljenosti, gubitak na tjelesnoj težini. U postavljanju dijagnozi nam pomažu i podaci o eventualnim kožnim promjenama, problemima od strane očiju, crijeva ...., je li bilo reumatskih bolesti u obitelji? Naravno, potrebno Vas je klinički pregledati i učiniti neke laboratorijske nalaze. Stoga. preporučam da se javite subspecijalisti reumatologu, koji će na temelju svega navedenoga utvrditi radi li se kod Vas o nekoj specifičnoj reumatskoj bolesti i ako da, o kojoj.

Prof. dr.sc. Simeon Grazio