Upalne reumatske bolesti


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 19

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rendgensko zračenje


Autor Poruka

seka1

19.02.2009. 11:00

Poštovani!

Zbog bolova u kralježnici upućena sam na snimanje cijele kralježnice. Urađeno je šest snimaka. Zanima me koliko je štetna primljena doza zračenja te da li isto može utjecati na buduću trudnoću i plod ako mislim ostati trudna tokom iste godine u kojoj je učinjeno zračenje.

Hvala!

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med.

26.04.2009. 20:30

Poštovani!
Kao i u slučaju prethodnog pitanja (molim vidjeti odgovor) važno je da informacija koju dobijemo rendgenskom pretragom nadmašuje potencijalni rizik štetosti zračenja. U slučaju snimanja cijele kralježnice doza primljenog zračenja nije velika i iznosi oko 1,5 milisievert (mSv), Inače, sievert je jedinica SI sustava kojom se računa biološki učinak zračenja. Doza koju ste vi primili otprilike odgovara 6-mjesečnom zračenju koje, inače, primamo iz okoline. Kod svakog redngenskog snimanja potrebno je u žena zaštititi jajnike, jer češće ponavljano izlaganje rendgenskim zrakama potencijalno može oštetiti jajne stanice. Štetnost najviše dolazi do izražaja kod direktnog izlaganja samog fetusa rendgenskim zrakama, iako rizik ovisi o tome koliko je trudnoća odmakla, te svakako je manji kod slikanja prsnog koša ili udova odnosno kad zračenje nije direktno usmjereno na područje male zdjelice. Za detaljnije informacije o štetnosti rendgenskog zračenja najbolje je informirati se kod specijaliste radiologa.