Upalne reumatske bolesti


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 19

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


RTG nalaz


Autor Poruka

rvusi

08.03.2009. 22:55

Poštovani, već neko vrijeme imam bolove u predjelu lijeve lopatice, bol se ponekad širi u predio prsa, grudnog koša, donji dio grla i osjećam da mi trne korijen jezika. Bila sam poslana na slikanje kralježnice i evo nalaza:
Uredan osovinski položaj vratne kralježnice. Ne vidi se suženja i.v. prostora ni spinalnog kanala. Na funkcionalnim snimkama vratne kralježnice uredan motilitet svih segmenata u inklinaciji i reklinaciji.
Pojačana torakalna kifoza. Siniskoveksna rotaciona skolioza lumbalne kralješnice. Održana fiziološka lumbalna lordoza. Početna artroza malih zglobova. Blago suženje i.v. prostora na segmentu L4-L5. Na funkcionalnim sminkama lumbalne kralješnice ne vidi se instabiilteta.
Imam 40 godina, radim sjedeći posao, nisam imala nikakve povrede kralješnice, unatrag nekoliko godina nisam se bavila nikakovim pretjeranim oblikom rekreacije, a unatrag zadnjih 4 mjeseca redovno pohađam 2 puta tjedno aerobik, ne prezahtjevan sa dosta vježbica za leđni dio.

Molim Vas da mi odgovorite što dalje, koje vježbe i koji oblik liječenja mi preporučujete, hvala.

Prof. dr. sc. Simeon Grazio, dr. med.

26.04.2009. 20:30

U vašem radiološkom nalazu ističu se promjene zakrivljenosti prsne kralježnice: pojačana zakrivljenost prema nastrag (kifoza) kao i postranično zakrivljenost kralježnice usmjerena prema lijevo (skolioza). Vjerojatno su te promjene nastale u doba vašeg rasta, a sada su, napredovanjem degenerativnih promjena, uzrok vaših tegoba. Sjedeći posao vam nikako ne ide u prilog te je dobro da ste se ponovno počeli baviti fizičkim aktivnostima. Prema opisu vježba one su za vas, općenito, primjerene. Inače, u osmišljavanju vježba potrebno je voditi računa o ciljevima, a u u vašem slučaju najvažniji su spriječavanje progresije deformacija i smanjenje tegoba, prvenstveno bolova. Važno je jačati mišiće uz kralježnicu (tzv. paravertebralne mišiće), jer je oni ispravljaju. Ti mišići moraju biti dovoljno snažni da služe kao podrška kralježnici koja je, u vašem slučaju, nepravilno opterećena, kako zbog promjenjenih biomehaničkim odnosa tako i zbog puno sjedenja. Nastojte da i tijekom radnog dana napravite više stanka, tijekom kojih odvježbajte nekoliko jednostavnih vježba. Ako to ne bude dovoljno, možda će biti potrebno potražiti pomoć specijaliste fizijatra da vam preporuči neki od oblika fizikalne terapije (npr. elektroterapija, terapijski ultrazvuk ili dr.). On će vam možda preporučiti i neki od lijekova protiv bolova, iako i vi sami u ljekarni možete kupiti neki od blažih analgetika, kao što su tablete paracetamola.